Van afval tot lantaarnpaal

Omrin2
Ronald van Veen v2 Dick Tillema
Door Ronald van Veen, Dick Tillema op 1 december 2018 22:44

Van afval tot lantaarnpaal

30 november bracht de fractie van de ChristenUnie Ermelo samen met enkele andere gemeenteraadsleden een bezoek aan Omrin in Heerenveen.

Omrin is het bedrijf dat ons afval verwerkt. In Ermelo doen wij aan bron- en nascheiding. Onder bronscheiding wordt in Ermelo verstaan het apart inzamelen van GFT (groente, fruit en tuinafval), papier, kartonnen pakken, glaswerk, textiel en blik. In de nascheiding wordt het plastic en metaal er nog uitgepikt voor hergebruik. De bron- en nascheiding in onze gemeente werkt goed. 77% van ons restafval wordt gerecycled. Slechts 23% gaat de oven in in Harlingen. Dat komt neer op zo’n 89 kilo per persoon. Daarmee blijven we ruim binnen de overheidsnorm van 100 kilo. Kortom: Ermelo doet het goed.

Vaak krijgt onze fractie de vraag waarom we in Ermelo het plastic niet vooraf scheiden. Het probleem is dat bij het vooraf scheiden van plastic allerlei andere spullen ook meegaan in de zakken waar plastic in mag worden gedaan. Omdat het gratis is, of doordat niet precies duidelijk is wat onder ‘plastic’ valt. Met name touw, spanbanden etc. zorgen daarbij voor grote problemen doordat die de machines vast laten lopen. Een ander argument om niet aan voorscheiding van plastic te doen, is de verwerkingsduur. Het plastic dat in onze grijze container meegaat, wordt binnen een kort tijdsbestek uit het afval gehaald. Bij voorscheiding van plastic is de verwerkingstijd langer, omdat het vaak eerst opgeslagen wordt. Dat komt de recyclebare kwaliteit niet ten goede komt, zo legde de directeur van Omrin ons uit.

Kortom, liever het plastic in de grijze container. Dat geeft een mooie massa, waar de machines op indrukwekkende wijze kuubblokken van maken die zo de vrachtauto in gaan voor externe recycling. We hebben blokken gezien van zacht plastic, van pet flessen, van drankkartonnen en van blikjes. ChristenUnie raadslid Dick Tillema: “Daarna wordt ons plastic gerecycled in onder andere paaltjes, bankjes en lantaarnpalen. Prachtig toch?”

Deel dit bericht

Labels: , ,