De eerste maanden van een commissielid

Stefan video pict.JPG
Stefan Fiddelaar
Door Stefan Fiddelaar op 2 februari 2019 om 22:19

De eerste maanden van een commissielid

‘De Ermelose politieke arena betreden’. Dat is in hoogdravende taal waar ik in april officieel mee begon. Praktisch betekent het vooral: veel vergaderen en heel veel lezen. Maar ook: steeds meer te weten komen over wat er speelt in Ermelo. En: me steeds meer betrokken voelen bij alles wat er in ons dorp aan de gang is.

Ajax, microfoontjes en lange vergaderingen

En zo vind je jezelf opeens terug in de ‘commissie Samenleving’ waarin de plaatsing van maatwerkwoningen wordt besproken. En dat betekent ‘vuurwerk’. De publieke tribune zit vol met inwoners. Zij vinden dat hun buurt niet geschikt is voor deze woningen en zijn van mening dat het hele proces niet goed is gelopen. De wethouder verdedigt zijn standpunt maar wordt stevig bevraagd door de commissie. Ook CU collega Jos van der Deure doet een stevige duit in het zakje.

Vooral de eerste keren is het goed opletten hoe alles werkt. Wie krijgt wanneer het woord? Niet vergeten altijd eerst de voorzitter te bedanken als je het woord hebt gekregen. En natuurlijk de uitdaging voor ieder beginnend commissielid: niet vergeten om je microfoontje weer uit te zetten nadat je het woord hebt gehad! Dat laatste zie ik gelukkig de ervaren raadsleden links en rechts ook nog wel eens vergeten.

Verder leer ik over de afspraken in de commissie. Bij mijn voorstel om het kinderpardon te ondersteunen krijg ik in de commissie te horen dat ‘deze raad nooit meedoet aan initiatieven uit andere gemeenten’. Tja, dan wordt het lastiger om steun voor zo’n voorstel te krijgen. Al bedenk ik me pas na afloop dat dat eigenlijk een slecht argument is: omdat we het altijd zo deden, moeten we het maar nooit anders doen? Aandachtspuntje voor de volgende keer.

Soms is het verbazingwekkend hoe lang de commissievergaderingen kunnen duren. Tijdens een commissievergadering aan het eind van het jaar staan er maar een paar onderwerpen op de agenda. Ik weet dat later die avond een Champions League wedstrijd van Ajax op tv is. Stiekem hoop ik daarom dat de paar agendapunten snel worden afgehandeld. Niets blijkt minder waar; ook deze paar punten zorgen voor voldoende gespreksstof. Ik haal nog net het laatste half uur van de wedstrijd.

Een constructieve fractie die zijn weg zoekt
De vergaderingen met de ChristenUnie zijn erg boeiend. Het is duidelijk dat de nieuwe rol in de oppositie even zoeken is. Ik merk bij iedereen dat we graag opbouwend willen zijn met onze inbreng. Maar tegelijkertijd moeten we ook de rol van kritische oppositiepartij invullen. Daarover voeren we goede discussies waarin er ook ruimte is om het met elkaar oneens te zijn.

De nieuwe begroting van de gemeente is een goed voorbeeld van een lastig onderwerp. Het voorstel om de belastingen enorm te verhogen gaat ons veel te ver. Maar als je dat niet wilt, moet je andere uitgaven en investeringen laten schieten. Maar welke dan, en waarom juist die? Een mooi onderwerp om in de fractie te bespreken zodat we tot een duidelijk standpunt kunnen komen.

Binnen de discussies kunnen we elkaar altijd vinden in onze gezamenlijke basis van ons geloof. God liefhebben boven alles en je naaste als jezelf.  Of, zoals binnen de fractie ook vaak wordt gezegd: ‘Het goede doen voor Ermelo’. Vanuit die gedeelde basis merk ik dat iedereen in de fractie uiteindelijk hetzelfde doel heeft.

En nu verder
Ik ben nog lang niet uitgeleerd als fractievertegenwoordiger. Daar ga ik de komende tijd dan ook lekker mee door. Verder lijkt het me mooi om me meer hard te maken voor specifieke onderwerpen binnen de commissie Samenleving. En daarbij vooral goed te luisteren naar de wensen van inwoners. Dus: heb je daarvoor nog mooie ideeën? Kom maar op, ik hoor het graag!

Labels: ,