Woningbouw in Ermelo

Rijtjeshuis.jpg
100 dagen foto.jpg Jet Weigand
Door Ronald van Veen, Jet Weigand op 16 oktober 2019 om 19:30

Woningbouw in Ermelo

Eenmaal per afweging is te weinig

ChristenUnie Ermelo blij met afwegingskader woningbouw, maar 1 keer per jaar is te weinig!

Als ChristenUnie zijn wij blij met het afwegingskader. Natuurinclusief bouwen is goed geborgd, daar zijn wij best trots op. De bouwopgave in ons dorp is helaas groot en daarom ziet de ChristenUnie het niet zitten dat het bij 1 afwegingsmoment blijft. Dat afwegingsmoment is het moment waarop bepaald wordt welke bouwprojecten door kunnen gaan en welke niet. Ben je te laat voor de aanmelddatum, dan moet je als initiatiefnemer helaas een jaar wachten voordat de gemeente weer een afweging maakt. “Met het voorstel dat het College van B&W doet gaan we ook echt een stap achteruit! Op dit moment wordt er nog twee keer per jaar getoetst aan het huidige beleid om woningen te realiseren. We gaan dus van 2 momenten terug naar 1. De ChristenUnie acht dat als erg onwenselijk, zeker omdat de vraag naar woningen in ons dorp steeds groter wordt. De huizenprijzen worden eveneens steeds hoger, waardoor betaalbare woningen minder aanwezig zijn. Bouwplannen kunnen nu onnodig vertraagt worden doordat er maar 1 toetsmoment is. Wij vinden dit een zorglijke ontwikkeling. 

Onze visie op de dienstverlening van de overheid is die van een dienstbare overheid. Er ligt een grote maatschappelijk opgave in Ermelo. Het tekort aan woningen wordt steeds meer zichtbaar. Onnodige planvertraging door nu maar met 1 afwegingsmoment te gaan werken, willen wij dan ook tegen gaan. 

Het liefste zou de ChristenUnie het gelijk goed willen doen met meerdere afwegingsmomenten per jaar vanaf het begin. Wij zijn echter bereid om de gemeente een overgangsjaar te geven waarin er 1 afwegingsmoment is, maar vanaf 2021 moeten er wat de ChristenUnie betreft zeker minstens twee afwegingsmomenten zijn om de projecten te beoordelen. Wij hebben een amendement hiervoor ingediend. 

Wij hechten er waarde aan om onze inwoners te laten weten, dat de woningbouwopgave in ons dorp, de ChristenUnie in ieder geval menens is. Wij hebben samen dit dossier voorbereid om te zorgen dat wij het goede doen voor ons dorp. Wij zijn dan ook erg verbaasd dat de besturende partijen niet mee zijn gegaan met het voorstel van de ChristenUnie. 

“Als ChristenUnie blijven wij bij onze visie dat de gemeente dienstbaar moet zijn aan de samenleving en dat het systeem van de overheid daar niet beperkend in moet zijn”.

Labels: