ChristenUnie wil evenwicht in woningbouwopgave

Wonen
100 dagen foto.jpg
Door Ronald van Veen op 20 februari 2020 om 20:00

ChristenUnie wil evenwicht in woningbouwopgave

“Een goed en betaalbaar huis is voor ons allemaal belangrijk.” Deze quote komt uit ons verkiezingsprogramma. Daar op toezien wordt steeds meer een opgave. Jongeren en starters op de huizenmarkt kunnen amper een huis kopen. Het aanbod is laag en de koopprijs is vaak hoog.

Het bestemmingsplan Oranjepark is deze week vastgesteld. Er worden 99 woningen gebouwd. 42 sociale huurwoningen zijn in het plan voorzien en 6 goedkope koopwoningen. Een goedkope koopwoning kent een verkoopprijs tot aan 200.000 euro. De overige woningen worden in het duurdere segment gerealiseerd. Een mooi plan dat grotendeels in onze woningbehoefte gaat voorzien. Een toevoeging van vooral woningen in het sociale segment. Dat is iets waar wij als ChristenUnie blij om zijn. Maar het evenwicht in het woningaanbod zoals de gemeente dat wil, zat niet in het plan.

Een goede balans in het woningaanbod

Om het woningbouwprogramma evenwichtiger te krijgen heeft de ChrisetnUnie met bijna de hele gemeenteraad wijzigingen in het programma voorgesteld. De middeldure koop hebben wij vervangen door middeldure huur. Op die manier komen woningen beschikbaar voor inwoners die net geen huis kunnen kopen, maar wel in Ermelo willen wonen. Verder hebben wij in samenspraak met de meeste partijen in de gemeenteraad de goedkope koopwoningen voor 10 jaar bestempeld als sociale koopwoning. De woning blijft daardoor voorlopig een goedkope woning. De afgelopen jaren hebben wij gemerkt, bijvoorbeeld bij de woningen in Groevenbeek Noord, dat die na 3 jaar al als dure woningen verkocht werden. Een onwenselijke situatie, want daardoor wordt de woningmarkt voor starters minder bereikbaar. Dat wil de ChristenUnie tegengaan en een meerderheid van de gemeenteraad ook. Alleen de VVD stemde tegen.

Toekomst

Op dit moment werkt de gemeente Ermelo aan de woonvisie, waarin de opgave voor de komende jaren bepaald wordt. De ChristenUnie zal er op toezien dat er bij het opstellen van de visie gelet wordt op een evenwichtige woningverdeling. Er moet ruimte zijn voor sociale huur, goedkope koop, middeldure huur en koop en dure huur en koopwoningen, zodat een ieder in ons mooie dorp kan wonen en een huis kan krijgen.