Politiek actief

Cursus_Politiek_Actief.jpg
Iwan van den Broek2.jpg
Door Iwan van den Broek op 5 juni 2020 om 21:00

Politiek actief

In deze blog wil ik mijzelf kort voorstellen. Mijn naam is Iwan van den Broek, ik ben 34 jaar en getrouwd met Kim. We hebben twee kinderen, Milan en Sem. Ik ben opgegroeid in Putten en we wonen sinds 2015 in Ermelo. In het dagelijks leven ben ik operationeel teamleider bij een kerkgenootschap in Harderwijk. 

Vorig jaar rond deze tijd begon de cursus Politiek Actief in Ermelo. Dit was een gezamenlijk aanbod van de gemeenten Ermelo en Harderwijk voor hun inwoners en werd geleid door ProDemos. Een laagdrempelige cursus om meer bekend te worden met de invloed die je kan hebben in de plaatselijke politiek. 

Hoe kun je lokaal politiek actief worden? Wat kun je doen om meer betrokken te zijn bij besluitvorming? Hoe werkt het eigenlijk?! Zomaar een paar vragen die al langer in mijn hoofd speelden. Politiek is een onderwerp wat mij altijd al geïnteresseerd heeft. Mijn opa was een groot en actief CDA-aanhanger en is jaren vicevoorzitter geweest van de PCOB. Ik was altijd geïnteresseerd in de dingen die hij deed op dit gebied. Maar eigenlijk gaat het nog verder terug, waar blijkt dat Frans Adam van der Duyn van Maasdam een ver familielid is. Hij hoorde bij het driemanschap dat samen het tijdelijk bewind vormden na de val van het Franse keizerrijk.

Tijdens de cursus Politiek Actief werd op deze vragen dieper ingegaan. Van algemene staatsinrichting tot hoe we lokaal invloed kunnen uitoefenen. Aan het einde van de cursus namen we deel aan de politieke avond hier in Ermelo. Daar raakte ik in gesprek met diverse ChristenUnie raadsleden en fractievertegenwoordigers. Ik werd uitgenodigd om eens een fractievergadering bij te wonen en ik, als trouw ChristenUnie stemmer, pakte dit dan ook graag met beide handen aan. Sindsdien loop ik aan de zijlijn mee met de ChristenUnie fractie en vind het leuk om te leren hoe het systeem werkt, hoe beslissingen worden genomen, hoe avonden worden voorbereid en hoe dit tot uiting komt bij een tafelgesprek op een politieke avond. Ik geniet ervan om hier deel van te zijn en te leren van deze fantastische raadsleden en fractievertegenwoordigers! Wie weet wat de toekomst brenge moge…