Blijf gezond!

Blijf Gezond
Folkje GR verk 2018
Door Folkje Spoelstra op 18 december 2020 om 21:46

Blijf gezond!

Verjaardagen worden nog minimaal gevierd in deze tijd. Dus voelt het met elkaar proosten op een verjaardag als al weer even geleden. Ik herinner mij dat we dan riepen ‘op je gezondheid’ met ons wijnglas fier in de lucht. Maar als we elkaar vandaag even vluchtig tegen komen zeggen we ‘blijf gezond!’ De woorden ‘op je gezondheid’ klinken toch wat vrolijker, we vieren graag het leven en we zijn optimistisch. Die laatste woorden ‘blijf gezond’ zit meer bezorgdheid in. Mogelijk voelen we aan dat we deels geen invloed hebben op gezond blijven. Sterker nog: veelal hebben we niets in te brengen over wat ons treft aan ziekte. Ons ‘gezond blijven’ is kwetsbaar.

Dus is het van belang   om - waar wij kunnen - bij te dragen aan gezondheid. Die van onszelf en die van de ander. Letten op je eten, voldoende bewegen en niet teveel stress oplopen, die dingen doen je gezondheid goed. We weten het en toch is het moeilijk om ons te houden aan wat goed voor ons is. Sinds anderhalf jaar mag ik werken met mensen die proberen om alcohol te laten staan. We voeren mooie gesprekken en ook moeilijke, over hoe het zo ver gekomen is. Wanneer het mensen lukt om te stoppen of minder te drinken zie je een enorme gezondheidswinst. Vaak wordt onderschat wat kleine veranderingen kunnen betekenen voor je gezondheid. Probeert u het maar eens uit! Zelf heb ik de afgelopen maanden vrijwel geen alcohol meer gedronken. Iets wat ik mij eerder niet kon voorstellen en wat ik misschien ook nog zwaar overdreven vond. Maar ik merk zoveel voordelen van geen alcohol dat het niet meer opweegt tegen de nadelen. En ik merk nog steeds dat ik mij wil verontschuldigen. En dat moet anders.

Volgend jaar start de overheid een nieuwe landelijke campagne ‘Dranquilo’ om mensen er op te wijzen dat geen alcohol drinken minstens zo normaal is als wel alcohol drinken. Sinds een aantal jaren doen wij als fractie van de ChristenUnie Ermelo mee met de actie ‘ikpas’. Het heeft mijzelf erg geholpen bij mijn eigen bewustwording van mijn alcoholgebruik en dus van mijn gezondheid. Ikpas is een eenvoudige, mooie manier om jezelf eens uit te dagen. Kost het mij echt moeite om de alcohol te laten staan? Is het echt zo ongezellig zonder alcohol? Durf het aan en sta eens voor 30 dagen in de maand januari stil door geen alcohol te gebruiken. Ontdek wat het doet met je gezondheid. Ga daarom naar www.ikpas.nl

Een mooie gezonde start van 2021! En ik wens u toe: Blijf gezond!

Photo by G-R Mottez on Unsplash