1 jaar wethouder

Ronald 20230601.jpg
100 dagen foto.jpg
Door Ronald van Veen op 1 juni 2023 om 12:00

1 jaar wethouder

Vaak wordt mij de vraag gesteld hoe ik mijn werk ervaar. Ik vind het mooi om dagelijks Ermelo te vertegenwoordigen, ons dorp en de buitengebieden waar ik zo van houd. Het ambassadeurschap vorm en inhoud geven vind ik mooi. Gidsen in onze natuurgebieden ben ik ook blijven doen. Omdat dat mij ook energie geeft. Het is niet alleen rozengeur en maneschijn, het is ook hard werken, vaak maak ik weken van 60 uur. Het wethouderschap is eigenlijk een 24/7 baan. Het doel voor het volgende jaar is het vinden van meer balans in mijn werk- en priveafspraken. Het laatste is er nu te veel bij ingeschoten en dat vind ik jammer.

Zoek je geluk bij de Heer
Recent kreeg ik van vrienden een kaartje met een tekst uit Psalm 37: “Vertrouw op de Heer en doe het goede. Bewoon het land en leef er veilig. Zoek je geluk bij de Heer en Hij zal je geven wat je hart verlangt.” Elke dag loop ik in ieder geval 10.000 stappen, vaak in onze mooie groene buitengebieden door het agrarische land via een klompenpad of in onze groene bossen. Zo vind ik mijn geluk bij de Heer, in zijn Schepping.
Resultaten boeken
Deze psalm verhaalt ook over het goede doen. Het goede doen voor Ermelo, wat is dat dan? En wat breng ik dan met mij mee. We leven meer en meer in een samenleving die resultaten wil zien, daadkracht bij bestuurders. En ook ik wil resultaten boeken. In mijn werk uit zich dat in het afronden van plannen, die al jaren lopen. Soms al langer dan dat ik uit de luiers ben. Ook het stimuleren van gesprekken tussen partijen, waar het proces gestokt is, is onderdeel van mijn werkwijze. Inzetten op mediation is dan een van mijn vaardigheden die ik inzet. Want het lijkt alsof we in een tijd leven waarin we elkaar niets meer gunnen. Er samen proberen uit te komen is beter dan elkaar te bevechten in de rechtbank. En die mentaliteit breng ik graag in.
Ermelo echt op dè kaart zetten
Waar ben jij nou trots op? Die vraag stel ik mij elke keer. In Ermelo ben ik bezig om die trotsheid, die inwoners mogen voelen, te beschrijven. Wat maakt Ermelo uniek. Het groen, het blauw, het paars echt een kleurrijk palet. Wij hebben de bossen van de Veluwe, het water bij Veluwe aan zee ( in de volksmond gewoon Strand Horst) en het unieke heidelandschap in onze buurtschappen. Ik ben hier trots op. Samen met onze inwoners gaan we werken aan een nieuwe visie op toerisme en recreatie. Moet het hier drukker worden? Werd mij recent gevraagd. Dat is niet het doel op zich, bezoekers spreiden en beter begeleiden van de bossen naar het water wel. We gaan die visie samen vorm en inhoud geven. Ook ben ik trots op de bestemmingsplannen waar ik aan werk. Zo ben ik bezig met de deelplannen van Veldwijk waar we meer dan 400 woningen gaan bouwen. Het bouwen van woningen stimuleren in Ermelo is iets waar ik mij hard voor inzet. Die woningen komen er niet vanzelf. Dus heb je plannen nodig en initiatiefnemers. Het voormalige Veldwijk terrein is één van de grote transformatie locaties. Ook als fietsgemeente wil ik Ermelo echt op de kaart zetten. Zo opende ik recent de echte Ermelose fietsexpeditie. Je fietst drie routes in Ermelo langs hotspots, door een QR-code te scannen krijg je tekst en uitleg over deze hotspots. Daarmee staat Ermelo letterlijk op een kaart en dat is mooi. Samen fietsen is gezond, maak er wat moois van!
Imago
Het imago van Ermelo kan wel wat beter. Als je de regionale krant moet geloven staan we er soms niet goed voor. Het lijkt dan alsof we alleen maar slecht werk leveren of dat sommige dossiers geen einde kennen. Dat laatste ben ik wel gaan ontdekken, veel wordt niet goed afgerond. En daar wil ik aan bijdragen, dat we taken afronden en vieren dat het project is afgerond. Toch hoor ik ook het andere verhaal. Ermelo is een fijne plek om te werken, hoor ik van mijn collega’s. Een prettig en fijn werkklimaat is iets waar ik aan wil bijdragen. Hoe doe ik dat dan? Samen met onze medewerkers wil ik de afronding van een project vieren. Ik heb gemerkt dat ze hier nog niet zo goed in zijn. Vaak koop ik een reep chocolade om hun werk te eren. Als bedankje voor hun extra inzet. Of ik neem de collega’s mee bij de opening van een afgerond project. Samen maken we Ermelo.
Samen
Dit werk, de rol van ambassadeur, het wethouder zijn van de mooiste gemeente van Nederland, doe ik niet alleen. Voor onze gemeente werken dagelijks meer dan 100 mensen om Ermelo elke dag een stukje mooier te maken. In deze tijd bij de overheid werken is niet makkelijk. Ik ben trots op onze medewerkers, het visitekaartje van de gemeente. De medewerkers bij de receptie, de buitendienst, burgerzaken, onze vrijwillige brandweer, de boa’s en onze beleidsambtenaren. Samen maken we Ermelo! Ons Ermelo!

Labels: