Het Ermelose strand komt terug, Strand Horst

strand horstwoensdag 01 juni 2016 20:12

Op donderdag 26 mei besprak de gemeenteraad het Masterplan strand Horst. De raad diende een aantal wijzigingsvoorstellen in om de kwaliteit en de toegankelijkheid van het strand te waarborgen. Hieronder leest u de inbreng van ons raadslid Ronald van Veen.

Rood-groen-blauw, de verbinding van het dorp via de groene corridor naar het water. De structuurvisie spreekt duidelijk uit dat we onze Ermelose identiteit willen versterken middels een verdere ontwikkeling van Strand Horst. De ontwikkeling van de recreatieve functie staat daarbij voorop. Er is hard gewerkt aan het resultaat dat voorligt, de ChristenUnie Ermelo heeft daar waardering voor. De gemeente moest van ons als raad meer de regie nemen. Mijn fractie denkt dat dat goed gelukt is. Er ligt een lijn waar mee we verder kunnen en die uitgewerkt wordt in een bestemmingsplan. Dan rijst de vraag, wat kunnen wij als raad er nu al van vinden.Dat brengt mij weer bij het begin van mijn betoog. Rood-groen-blauw, aan de hand van deze kleuren heb ik mijn betoog opgebouwd.

Rood als kleur van bebouwing. Hierbij zal ik met name inzoomen op het gebruik van recreatieve woningen. Voor de ChristenUnie is het belangrijk dat de recreatiewoning ook echt die bestemming hebben. Recentelijk hebben we 180 recreatiewoningen gelegaliseerd. De ChristenUnie wil dat in de toekomst voorkomen. Wij willen niet de volgende generatie opzadelen met een mogelijke erfenis.

Verder juichen wij het idee toe van innovatie met betrekking tot de recreatiewoningen toe. De doelgroepen van recreatie zijn breed in Ermelo. Wij zien dan ook meer heil in het toevoegen van nieuwe vormen van recreatiewoningen, zoals lodges bij het Kite-surfstrand en floating homes in de jachthaven. Woningen op de pier zien wij minder als noodzaak, dat is strijdig met de landschappelijke waarde die ook in de plannen van de Gastvrije Randmeren is bedacht. Om nieuwe vormen van recreatiewoningen in de Jachthaven toe te staan, zullen wij samen met de andere politieke partijen een wijzigingsvoorstel indienen.

Een andere vorm van bebouwing in dit masterplan is de evenementenhal. Om de entreefunctie van Strand Horst beter vorm te geven zal de zoekzone van de evenementenhal iets moeten opschuiven. Wij denken dat dat geen probleem moet zijn in dit vlekkenplan of kleurenplan, zoals de ChristenUnie het benadert.

Blauw Het water, hier vinden de activiteiten plaats, maar is er ook ruimte voor beleving. Om het water beter te beleven zijn wij voorstander van een fietspad langs het water. Dat werkt uitnodigend. Om die reden willen wij in het bestemmingsplan laten opnemen dat er een fietspad langs het water kan komen.

Groen, de kleur van natuur Toen de planvorming van Gastvrije Randmeren werd gemaakt, was er een duidelijke tweedeling. Het oude land kreeg met name de natuurfunctie en het nieuwe land, Flevoland zou zich moeten ontwikkelen tot recreatief land met watersportfaciliteiten. Ermelo kreeg echter veel recreatie, daar zijn wij trots op, zo hebben wij een Kitesurf strand, dat je nergens anders in Nederland vindt. Maar dat kan niet alleen de boventoon voeren. Daarom zijn wij blij dat er ook aandacht is voor het natuurgebied. De buffer tussen Ermelo en Putten, ook wel groene zone genoemd. Wij willen dat u stevig inzet op het ontwikkelen van dit gebied. In een gesprek met de Gastvrije Randmeren bleek dat de subsidie al jaren klaar ligt om uitgegeven te worden. Als fractie van de ChristenUnie begrijpen wij niet waarom het natuurgebied nog niet gerealiseerd is. Wij hebben als rentmeesters van deze wereld ook zorg te dragen voor de natuur. Wat ons betreft zet u hier dus stevig op in.

Geel, de kleur van het zand. Kwalitatief hoogwaardig strand Ik begon mijn betoog met de kleuren rood, groen en blauw. De ChristenUnie voegt daar geel graag aan toe, zodat het kleurenpalet steeds verder vorm krijgt. Ook onze Ermelose vlag siert twee gele banden. Die kunnen wat ons betreft ook prima een verwijzing naar de gele stranden van Horst vormen. Maar helaas ligt er nog weinig van het echte strand waar ook ik als kind aan het water speelde. Het is meer gras dan zand geworden. Om een echt aantrekkende werking te hebben is het belangrijk dat er een entree naar het strand komt, het strand goed en kwalitatief hoogwaardig wordt ingericht en dat er ligweiden zijn. Al deze termen zijn samengevat in wijzigingsvoorstel dat wij vanavond indienen met meerdere partijen uit deze raad. De doelstelling is daarbij helder, het Ermelose strand komt weer terug.

Het kleurenpalet is met een geel strand bijna compleet. De fractie van de ChristenUnie mist echter wel een belangrijke schakel en daar wil ik kort op in gaan. En dat is de kleur grijs van verkeer en vervoer.

Grijs, het verkeer en vervoer De ChristenUnie Ermelo is voor een goede verbinding met het openbaar vervoer van en naar Strand Horst. De structuurvisie spreekt hier ook over. Zo zijn er kleinschalige route-opstappunten aangeduid. Deze staan voor het versterken van plekken als vertrekpunt voor recreatieve routes en liggen onder andere bij ’t Weitje, het station en Strand Horst. Wij missen in het masterplan deze route-opstappunten. Gaat u dat nog onderzoeken en meenemen in het bestemmingsplan? Kunt u dat toezeggen?

Voorzitter, ik rond af. De ChristenUnie heeft u aan de hand van de kleuren Rood-groen-blauw- Geel-Grijs duidelijk gemaakt waar volgens onze partij de accentpunten behoren te liggen. Ik sluit af met een provinciale kreet, die zich ook hier goed voor leent. Veluwe op nummer 1! Een kreet die steeds vaker voor zal komen. Mijn fractie vertaald dat als volgt: Ermelo op nummer 1 met o.a. een goed bereikbaar en kwalitatief hoogwaardig strand. Het Ermelose strand als onderdeel van onze Ermelose identiteit.

« Terug

Archief > 2016 > juni

Geen berichten gevonden