Herontwikkeling de Enk kan van start

De Enk.JPG
100 dagen foto.jpg
Door Ronald van Veen op 8 februari 2019 om 22:05

Herontwikkeling de Enk kan van start

Het revitaliseringsplan de Enk heeft het college van B&W aan ons voorgelegd. In grote lijnen kan de ChristenUnie Ermelo met de denkrichting instemmen. Wij zin blij dat een ondernemer zijn ‘nek uitsteekt’ om het gebied de Enk aan te pakken en het voor de komende jaren een andere ‘look and feel’ te geven die passend is bij het consumentengedrag.

De gemeenteraad stelt kaders
De ChristenUnie is blij dat het college ven B&W ons als raad in een vroegtijdig stadium bij de planontwikkeling betrekt om desgewenst kaders te stellen die de herontwikkeling mogelijk maken. Vanuit verschillende overwegingen wil de ChristenUnie Ermelo graag kaders stellen.

 Punten ter overweging

  1. De parkeerdruk in het kernwinkelgebied is hoog en de ruimte is beperkt.
  2. De ChristenUnie ziet Ermelo graag als fietsgemeente. N.a.v. het masterplan Beter Ermelo is De Bree aangemerkt als locatie voor fietsstalling van tientallen fietsen. De in het plan voorgestelde nieuwbouw doet deze locatie verdwijnen. Laten we het nu meteen goed doen en wel prachtige nieuwe fietsvoorzieningen bij de Enk realiseren!
  3. In Ermelo is er met name behoefte aan woningbouw in de (goedkope) huur en goedkope koopsector.
  4. Door toevoeging van winkelmeters neemt het bruto winkeloppervlak toe, terwijl er elders binnen de gemeente Ermelo winkelleegstand is. Dit willen wij goed kunnen uitleggen aan onze inwoners.
  5. De ChristenUnie juicht toe dat energiebesparende maatregelen bij nieuw- en verbouw steeds meer de norm worden. We zien ook uit naar mooie groene toevoegingen die de vitaliteit van de Enk gaan accentueren.
  6. Het laatste punt is het belang van goede communicatie met belanghebbenden. Onlangs hebben we in een raadsbreed ondersteunde motie nog eens benadrukt dat niet alleen de initiatiefnemer daar een rol in heeft, maar ook u als college. 

Kortom, de ChristenUnie Ermelo en de fracties van andere politieke partijen hebben behoefte aan het stellen van kaders op het gebied van: winkelruimte, parkeren zowel voor de fiets als voor de auto, de te bouwen woningen en het aspect duurzaamheid. Door alle fracties is in gezamenlijkheid gewerkt aan een kaderstellende motie. 7 versies van de motie en twee extra overlegmomenten gingen aan de uiteindelijke versie vooraf. Het resultaat is een gezamenlijk resultaat. Waarbij ik namens de partijen kan aangegeven dat het wenselijk is dat het college van B&W in samenspraak met de initiatiefnemer komt met meerdere scenario’s op de vraagstukken die spelen, zodat de raad straks bij het voorontwerpbestemmingsplan kan kiezen.

De samenwerking onderling heeft geleid tot een unanieme kaderstelling. De fractie van de ChristenUnie is blij dat zij het voortouw kon nemen in dit proces. Daarmee maken wij onze verkiezingsbelofte waar om het goede te doen voor Ermelo. Vanuit vertrouwen werken door het college de ruimte te geven te komen met passende voorstellen. Door samen te werken met alle politieke partijen om te komen tot goede kaderstelling. En duurzaam door in te zetten op een toekomstbestendig en energiezuinig winkelgebied in de Enk. En zo is de slogan van de ChristenUnie Ermelo weer rond: Vertrouwen, Samen en Duurzaam!

Labels: , ,