50% goedkope woningen een stap dichterbij

Dick Tillema
Door Dick Tillema op 7 maart 2019 om 19:30

50% goedkope woningen een stap dichterbij

Al jaren komt de bouw van de goedkopere huizen in Ermelo maar niet van de grond. Vooral mensen met een beperkt budget, waaronder vooral jongeren en andere starters op de woningmarkt, moeten daardoor te lang wachten op een passende woning. Zo staat het ook in het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie in Ermelo: ‘er moeten meer woningen komen voor jongeren en mensen met lage inkomens’.

Steeds is er weer een reden om af te wijken van de afspraak om 50% te bouwen voor goedkopere koop en goedkopere huur. Gisteren hebben we gelukkig met de Verordening Sociale Woningbouw een belangrijke stap kunnen zetten om meer goedkopere woningen te bouwen. We hebben als Raad afgesproken dat er een fonds komt waarin een bedrag gestort moet worden als er niet of te weinig goedkoop gebouwd wordt. En als bij het volgende plan meer dan 50% goedkoop gebouw wordt, kan uit dat potje geput worden. Als ChristenUnie zijn we blij met dit ‘boetefonds’ omdat we hopen dat de bouw van goedkope woningen daarmee serieuzer wordt genomen.

Maar de ‘boete’ bedragen van ongeveer € 15.000 per nieuw te bouwen appartement of rijtjeswoning, die het college voorstelde om in het fonds te laten stoppen, waren nogal laag. ChristenUnie raadslid Dick Tillema: “De bedragen zijn gewoon te laag. Het is vlees noch vis. In de eerste plaats kunnen projectontwikkelaars het bedrag te makkelijk afkopen en doorgaan met het bouwen van dure huizen. In de tweede plaats komt er per huis te weinig in het potje, zodat degene die wel extra goedkope huizen wil bouwen onvoldoende geld daarvoor krijgt. En dan kan het voor de bouwer met goede bedoelingen niet uit”. Vandaar dat de ChristenUnie samen met het CDA een amendement heeft ingediend om dit recht te trekken door de € 15.000 te verdubbelen naar € 30.000 per appartement of rijtjeswoning. Dat amendement is met steun van Burgerbelangen Ermelo aangenomen. Zo maken we ons als ChristenUnie in Ermelo sterk voor betaalbare woningen voor iedereen!

 

Labels: , , ,