Gemeente Ermelo Dementie Vriendelijk

SDV.jpeg
Deure_Jos_vd
Door Jos van der Deure op 13 juni 2019 om 19:30

Gemeente Ermelo Dementie Vriendelijk

Het voorstel om van Ermelo een Dementie Vriendelijke Gemeente te maken is tijdens de vergadering van de Gemeenteraad van Ermelo op donderdag 13 juni 2019 door de gemeenteraad aangenomen.
Dit initiatiefvoorstel werd door de ChristenUnie Ermelo en Progressief Ermelo ingediend. 
 

Rond de zorg voor mensen met dementie en hun mantelzorgers gebeurt er het nodige in Ermelo. Er is aangepast. Pas bij een hoge zorgzwaarte krijgen mensen een indicatie voor opname in het verpleeghuis annex verzorgingscentrum. Tot die tijd woont men thuis. Mensen met dementie leven na diagnose gemiddeld nog 8 jaren, waarvan 6 jaren thuis. Naast de belasting die dit voor de persoon met dementie is, is dit ook een zware taak voor mantelzorgers en de omgeving. Hierdoor zal de gemeente een steeds grotere rol krijgen in het vormgeven van ondersteuning aan mensen met dementie en hun mantelzorgers. Daarom is het goed daarop te anticiperen en plannen te maken.
Het voorstel is om van Ermelo een dementie vriendelijke gemeente te maken met als visie:
In een dementievriendelijke gemeente:
- kunnen mensen met dementie zo lang mogelijk mee blijven doen in de samenleving;
- maakt de gemeente begeleiding op maat mogelijk voor mensen met dementie en hun mantelzorger;
- vergroot de gemeente de kennis over dementie binnen de eigen organisatie en de gemeenschap;
- creëert de gemeente bewustwording door publieksinformatie en biedt trainingen “omgaan met dementie” aan.
Met steun van Alzheimer Nederland en het programma Samen Dementie Vriendelijk kunnen inwoners van de gemeente, vrijwilligers en medewerkers van bedrijven en organisaties geschoold worden zodat we met elkaar GOED omgaan met mensen met dementie.

De start is al gemaakt want de medewerkers van het Museum Het Pakhuis en van de Bibliotheek NoordWest Veluwe zijn inmiddels al getraind in het omgaan met mensen met dementie.

Labels: ,