Januari 2020, derde keer IkPas, een persoonlijk verslag van Folkje Spoelstra

IkPas2019.jpg
Folkje GR verk 2018
Door Folkje Spoelstra op 30 december 2019 om 12:31

Januari 2020, derde keer IkPas, een persoonlijk verslag van Folkje Spoelstra

Het jaar 2020 is het derde jaar dat wij als fractie meedoen met de actie IkPas: in de komende maand januari 30 dagen zonder alcohol.
Hoe staat het nu met mijn alcoholgebruik met de derde IkPas actie opkomst? 

Als je meedoet met de IkPas actie dan kun je vragenlijsten over je alcoholinname invullen. Zeer leerzaam en ook confronterend. Bij het invullen van de vragenlijsten in 2018 wilde ik eigenlijk smokkelen. Enkele vragen uit de screening; hoeveel dagen drinkt u door de week? Hoeveel glazen drinkt u op een ochtend, middag, avond? Hoeveel dagen drinkt u aaneengesloten niet? Mijn alcohol inname kwam uit op 12-14 eenheden per week. Ik haalde opgelucht adem, want dat paste precies binnen de norm. Met mij was niks mis. Toch gaat het aan je knagen wanneer je iets gaat optellen. Het maakt je bewust. Waarom had ik wijn nodig op vrijdag, zaterdag, zondag en donderdagavond? Wat als ik zou minderen?

En zo kwam de IkPas actie mij goed uit. Meedoen aan een actie maakt het even iets makkelijker uitleggen waarom je geen alcohol drinkt. Dat was de eerste eyeopener: waarom zou het eigenlijk zonder actie lastig voor mij zijn om uit te leggen dat ik even géén alcohol drink?

De eerste keer in januari met IkPas merkte ik op dat ik prima reageerde. Ik voelde mij beter en fitter. Wel miste ik het wijntje op de momenten van ‘eindelijk weekend’ en ‘dit heb ik wel verdiend’. De alcoholvrije maand zorgde ook voor leuke gesprekken. Bij die gesprekken ging ook iets in mijn hoofd lopen zeuren van ‘moet je nou zo moeilijk doen’ of ‘waarom zo streng?’. En ik kon prima de vreselijke gevaren van alcohol benoemen. En toegestane hoeveelheden alvast optellen voor de ander. Maar zo had ik het niet geleerd bij de training motiverende gespreksvoering. Het werkt averechts, maar zo kan het gaan…

Het eerste jaar (2018) na 30 dagen geen alcohol ben ik minder gaan drinken. Veel deelnemers ervaren dat: 60-80% gaat minder drinken!  Meedoen met IkPas zet dus iets in werking.

Het afgelopen jaar 2019 ben ik nog vaker alcoholvrij een tijd van gezelligheid doorgekomen. Steeds minder onrust en twijfel in mijn hoofd over wel of geen alcohol. Ik ben zelfs zo ver dat ik overweeg om helemaal niet meer te drinken. Maar daarover ben ik nog in dubio. Ik ben namelijk tegen de lamp gelopen, want vorig jaar riep ik dat ik nooit meer door de week ging drinken en dat is niet gelukt. Nooit is erg definitief.

En zo gaat de tijd door en staat nu 2020 voor de deur. Alcoholvrij leven is een minimale hoofdbreker als je het vergelijkt met andere problemen. Toch hebben teveel mensen verlies en pijn door overmatig alcoholgebruik. Bij teveel sociale, rationele en gezondheidsproblemen is alcohol de veroorzaker. Het leven is kwetsbaar en ieders leven is ook kostbaar. Daarom vind ik het belangrijk om te doen wat wij kunnen aan bewustwording rondom alcoholgebruik. Als ChristenUnie Ermelo gaan we bijzonder gemotiveerd alcoholvrij aan de slag in januari 2020. Met een frisse blik in het nieuwe jaar in. Doe jij ook mee?! https://ikpas.nl/