Behandeling Kadernota 2021
Bij ChristenUnie Ermelo beseffen wij dat we bij al ons werken en al onze besluiten het niet enkel en alleen van ons zelf als mensen hoeven te verwachten. Daarom wil ik beginnen met een votum en zegengroet van de band Sela.
Onze Hulp en onze verwachting is van God onze Heer,
Hij die alles maakte laat nooit los wat Hij begon
De afgelopen maanden zijn we allemaal stil gezet. Door het ongrijpbare Corona virus dat ons nog steeds in zijn greep houdt.
Als ChristenUnie Ermelo willen wij ons inzetten om het goede te doen voor Ermelo. Dit is te lezen in ons verkiezingsprogramma. De afgelopen maanden heeft Ermelo een samenleving laten zien waarin men naar elkaar omziet. Mooie initiatieven waren er en zijn er tot vandaag toe. Denk aan de zwaaistenen bij de verschillende zorgcentra of de vrijwillige hulp die geboden wordt. Maar ook aan de ondernemers met creatieve ideeën, de traktaties die werden bezorgd bij ouderen, Egbert Dijkhuis die zijn zangtalent inzet om ouderen even te laten genieten. We mogen daar dankbaar voor zijn! Veel werk is er verricht door de zorgmedewerkers in de verschillende instellingen en ook door de ambtenaren vanuit de gemeente Ermelo.
Het werk van de gemeenteraad is digitaal doorgegaan. En deze keer speciale dank aan de griffiemedewerkers, die net als de raadsleden ineens op een andere manier moesten werken.
Dan wat niet goed gaat. Waar het fout gaat moeten we als raad en college eerst naar onszelf kijken. Niet alleen wijzen naar de ander maar samen verantwoordelijkheid nemen voor wat er niet goed gaat. En vervolgens uit zijn op herstel en verbetering.
Bestuurlijk gezien gaat het niet goed in Ermelo. Aan herstel van vertrouwen moet nu flink worden gewerkt. Wan wij komen als Ermelo slecht in het nieuws en dit leidt tot onbegrip, ontevredenheid en wantrouwen bij een deel van de inwoners en belanghebbende groepen. Of hetgeen er allemaal gezegd en geschreven wordt nu terecht is of niet, deze manier van omgaan met elkaar is niet wat de ChristenUnie voor ogen heeft.
Als bestuur van de gemeente - daar horen wij allemaal bij - wil je graag trots zijn op wat je samen doet. En het vele dat goed gaat in Ermelo wordt momenteel overschaduwd door negatief nieuws.
Onze eigen rol als raad. Te vaak nog staan oppositie en coalitie met 10-11 tegen over elkaar. Dit is soms te begrijpen omdat 10-11 een kwetsbare stemverdeling is. De coalitie houdt elkaar vast en ook de oppositie houdt elkaar vast. Maar voor de besluitvorming in de raad (het democratisch proces, je politieke kleur, de inhoudelijke argumentatie waarom je voor of tegen bent) is dit funest.
ChristenUnie Ermelo wil gaan voor de inhoud en voor samen iets tot stand brengen. Maar dat woord samen moet geen woord zijn zonder enige verplichting. Voor samenwerking is vertrouwen nodig en dan moet je niet steeds achterom kijken, Laten we elkaar aanspreken als we in de valkuilen trappen van verwijten en oud zeer. We zijn het verschuldigd aan onze inwoners die ons gekozen hebben.
En dan geldt voor ons allen, zowel college als raad: Laten we onszelf als persoon wat minder belangrijk vinden, wat meer bescheidenheid ten toon spreiden en hard werken om een andere cultuur neer te zetten.
Laten we vooruit kijken. En dat doen we op dit moment bij de kadernota 2021. Voor de ChristenUnie is de grootste zorg een structureel sluitende meerjarenbegroting
De kadernota laat duidelijk zien dat de tekorten in de meerjarenbegroting 2021-2024 oplopen. Dat betekent dat er moet worden ingegrepen. Wat kan nog wel, wat kan niet of moet worden uitgesteld? Het college spreekt over nog meer donkere wolken die op ons afkomen.
De donkere wolken zijn:
- de financiering voor onderwijshuisvesting, die nog niet is opgenomen in de kadernota. Dat geeft extra onzekerheid.
- de financiële gevolgen van de Corona crisis.
- de oplopende tekorten binnen het sociaal domein, vooral door de jeugdzorg.
Tussen de donkere wolken zien wij ook weer wat blauwe luchten verschijnen
- het Rijk geeft een extra bijdrage die is opgenomen in de Mei circulaire bedrag van 550.000 euro
- te verwachten winstuitkeringen door woningbouw op onder andere het Trefpunt
- verder is het goed om te lezen dat de wethouder in gesprek is gegaan met de recreatieondernemers en dat de toeristen- en forensenbelasting niet in één keer maar in stapjes omhoog gaat. Een punt waar wij ons voor ingezet hebben bij de vorige kadernota.
Wat moeten we doen om een financieel gezonde gemeente te zijn voor de komende jaren?
We moeten een positief resultaat gaan boeken en we moeten weer gaan sparen. De structurele lasten moeten neer beneden. Her en der incidenteel ingrijpen is goed maar daar komen we er niet mee.
Wij hebben samen met de andere partijen een motie opgesteld met onderwerpen, waarvan wij denken dat er bezuinigingen op kunnen plaats vinden.Het is een uitgebreide motie die straks zal worden voor gelezen. Er is een ambtelijke werkgroep bezig om met heroverwegingsvoorstellen te komen en met deze motie willen we daarop aansluiten. Want als ambtenaren, college en raad moeten we samen aan de slag om voor de programmabegroting 2021-2024 keuzes te maken.
Het proces rondom de motie met de verschillende woordvoerders kadernota was een prettige en open samenwerking. We hebben de tijd genomen en het is mooi dat we nu als raad deze motie kunnen indienen.
Naast deze motie willen wij de motie voor een kostendekkende hondenbelasting indienen.
En als laatste dienen wij een motie in betreffende het sociaal domein. Wij willen als raad een steun in de rug meegeven aan wethouder Vogelsang die zich er heel boos om kan maken dat het rijk de gemeenten onevenredig hard kort. In een gemeente als Ermelo waarin zoveel mooie en belangrijke zorg aan mensen wordt gegeven hebben wij meer financiële middelen nodig. Dit moet gehoord worden.
Laatste punt is onze zorg rondom de exploitatie van het zwembad. De structurele lasten die komen bij het hebben van een eigen zwembad zijn hoog; één tot anderhalf miljoen op jaarbasis. Tellen we daar de extra structurele lasten voor onderwijshuisvesting bij op dan zullen we structureel 1,5 tot 2,5 miljoen euro extra beschikbaar moeten hebben. We willen graag benadrukken dat zwembad en onderwijshuisvesting absoluut meegewogen moeten worden bij de heroverwegingsvoorstellen. We krijgen de laatste tijd de indruk dat alles bespreekbaar is behalve het zwembad en we willen graag meer urgentie rond het helder krijgen van de kosten van onderwijshuisvesting. We horen graag van de andere fracties of zij het daarin met ons eens zijn.
Wij hopen op betere tijden en dat we weer kunnen komen met mooie eigen ChristenUnie ideeën rondom fietspaden, groen en creatieve duurzaamheidsoplossingen.
Wij sluiten af: Wij hebben ons kritisch uitgelaten maar we weten ook dat ieder van ons hard werkt aan veel mooie dingen in Ermelo. Daarom dank ook aan allen afzonderlijk: ambtenaren, wethouders, de burgemeester, de gemeentesecretaris, en de raadsleden en fractievolgers en aan allen niet genoemd.
Gods zegen voor ieder!