Snel schakelen

switch.jpg
Dick Tillema
Door Dick Tillema op 2 maart 2021 om 23:27

Snel schakelen

Laatst was het even snel schakelen in de politiek.

Sinds de nieuwe vergaderstructuur kennen we bomvolle politieke avonden met drie blokken van drie (parallelle) vergaderingen, gevolgd door een besluitvormende raadsvergadering. Voor elk van de drie blokken moet vanuit elke fractie iemand deelnemen aan de vergadering en er moet vanuit de fracties voor elke vergadering een voorzitter geleverd worden. Dat is wel eens een puzzel, maar tot nu toe lukt het prima.

Dit keer had ik net een vergadering voorgezeten over het herziene bestemmingsplan rond de Heivlinder en zou deel gaan nemen aan een vergadering over de spoorkruisingen - voor de ChristenUnie al jarenlang een belangrijk onderwerp. De gewoonte is dat iedereen die een vergadering voorzit in het gemeentehuis aanwezig is. De rest van de raad vergadert vanwege corona vanuit hun huisadres.

Vijf minuten voordat de vergadering begint, komt opeens griffier Anita aanlopen. Aan haar tempo zie ik al dat er haast bij is. De voorzitter voor de vergadering over een bestemmingsplan aan de Watervalweg is plotseling ziek naar huis gegaan. Ze zoekt met spoed een vervanger en of ik dat kan zijn. Op zich natuurlijk prima, maar gaat dat lukken? Snel de notulen van onze laatste fractievergadering erbij pakken om te kijken wie er vrij was. Ah, Jos heeft zijn handen vrij. Meteen Jos bellen. “Jos, wil jij de spoorkruisingen van mij overnemen? Ik wilde de volgende drie punten in brengen”. Gelukkig is Jos én ervaren én flexibel. “Prima Dick”.

Snel raap ik de helft van mijn spullen bij elkaar. De griffie neemt de rest mee. Nog twee minuten te gaan. Nog snel wat te drinken scoren. In de vergaderzaal van ‘Watervalweg’ zit Babette van de griffie al klaar. “Hoi Babette, even snel. Heb je een vergaderinstructie? Zijn er insprekers? Wie is dat en dat en dat op het scherm?”. Gelukkig kan ze de antwoorden staccato geven. Even snel screenen of iedereen aanwezig is op mijn scherm. Fracties. Check. Wethouder. Check. Ambtenaar. Check. Precies op tijd gooi ik mijn microfoon open. “Goedenavond. Allemaal hartelijk welkom”.  

Foto: unsplash by elnaz asadi