Kadernota 2021 - 14 juli 2021
“Laten we steeds het goede blijven doen” woorden uit het Bijbelboek Galaten 6:9
“Laten we steeds het goede blijven doen” woorden uit het Bijbelboek Galaten 6:9
Deze woorden hebben wij als fractie steeds voor ogen gehouden de afgelopen 4 jaren. Nu bij de laatste kadernota in deze raadsperiode en mijn laatste kadernota als actief raadslid wil ik kort stil staan bij waar wij zijn begonnen als fractie.
Wij zijn 4 jaar gelden begonnen met de woorden: vertrouwen, samen en duurzaam.
De betekenis van vertrouwen is: dat je ergens op rekent of vanuit gaat, zonder dat je daar een vast bewijs of garantie voor hebt. Je zou het zo kunnen omschrijven: je gaat uit van het goede. En gaat het dan altijd goed? Nee zeker niet. De afgelopen 4 jaar waren zelfs voor velen van ons behoorlijk pittig. De bestuurlijke crisis, de zelfreflectie als raad die nu loopt, onderzoek langlopende dossiers. Wat niet goed is gegaan moet anders gaan. Wij werken er als ChristenUnie aan en wij werken er als raad samen aan.
Als ChristenUnie hebben wij het ‘samen’ altijd goed voor ogen gehouden. En al was het samen soms ver te zoeken we zijn er altijd toch samen weer uit gekomen. Wij hebben gedaan wat in onze invloedsmacht lag als oppositie partij om constructief te werken. Wij hopen dat het ‘samen’ is overgekomen.
Bij veel onderwerpen hebben wij duurzaamheid naar voren kunnen brengen. Bij bouwprojecten maar ook bij nieuwe initiatieven. Wij hebben gezien dat het onderwerp duurzaamheid waar het eerst ‘vanzelfsprekend’ leek nu wel steeds meer ter discussie komt. Denk aan discussie rondom zonnevelden, windparken, het RES de regionale energie transitie waarin besluiten genomen gaan worden. Er staan volop uitdagingen en keuzes te wachten op duurzaam gebied.
Wij willen een optimistische fractie zijn en wij willen naast hard werken en in beweging zijn voor ons mooie dorp het graag goed hebben met elkaar. Wij konden vertrouwen en samen vast houden en duurzaamheid uitdragen. Vanuit ons vertrouwen op God mochten wij werken. En dit is ook wat wij van harte ons allen gunnen. Dank voor de samenwerking en voor ieders werk van inwoners van Ermelo, wethouders, burgemeester, griffie team, gemeentesecretaris, ambtenaren, raadsleden, bodes en wie ik nu niet noem maar wel dank verdient,
Terug kijkend gaan we nu vooruit kijken met de kadernota 2022.
Daarom richten wij ons op 4 punten van aandacht.
- Financieel gezonde financiën
- Ermelo dorp met zorg voor elkaar
- Gastvrije gemeente. Ondernemers en de toeristen en forensenbelasting
- In beweging. De trimbaan in ere herstellen.
- Financieel gezonde financiën
We zien voor de komende twee jaar een structureel sluitende begroting. We zijn afgeweken van de vier jaar een sluitende begroting te presenteren en dat baart zorgen. Te makkelijk stelt het college dat we niet anders konden en wordt er gewezen naar het Rijk dat die de veroorzaker is. En natuurlijk treft het Rijk enige schuld maar laten we kijken wat we zelf kunnen doen in deze financieel lastige tijden en dan hebben we niet geklaag nodig maar een proactieve houding. Wij vinden dat we ons zelf als doel moeten stellen om een doorlopende sluitende begroting te presenteren. En meerdere fracties met ons vinden dat. Wij dienen met het CDA dan ook een motie in wat gaat over de jaren 2024 en 2025 sluitend te krijgen.
2. Ermelo dorp met zorg voor elkaar.
Daar zijn wij als ChristenUnie trots op! Wij zijn een inclusieve samenleving waar iedereen van ons een plek heeft en de zorg krijgt die nodig is. Ermelo kent veel goede voorzieningen en is ruimhartig. Er zijn veel mantelzorgers en veel vrijwilligers actief. We hebben oog voor elkaar! En zorg is niet gratis. We hebben er als gemeenschap wat voor over. Wij zijn blij dat de Rijksoverheid naar aanleiding van de uitspraak van de arbitrage commissie geld heeft toegezegd voor de jeugdzorg. Wij zijn het eens dat het goed is om ‘aan de voorkant’ daar waar eerder en korter zorg gegeven kan worden moet worden ingezet. De preventieve aanpak. En daar waar het beter kan rondom de zorg moeten we verbeteringen treffen. Zoals de oproep in de moties aanbesteding maatwerkvoorziening begeleiding WMO groep en raad aanzet in het sociaal domein.
3. Gast vrije gemeente. Ondernemers, recreatiesector de toeristen-forensenbelasting
Het afgelopen jaar is zwaar geweest voor de vele ondernemers die Ermelo kent. Winkels gesloten en horeca dicht. Hoewel veel nu open is blijven het onzekere tijden.
Een groep ondernemers die wij er uitlichten zijn de recreatieondernemers. De toeristen en forensenbelasting zijn de afgelopen jaren fors gestegen. En ook voor 2022 is er een stijging. De belastingen verhogen is een middel om de financiële gaten die elders vallen in de begroting te dichten.
De recreatie is een pijler in onze gemeente. De Veluwe op nr1. Een gast vrije gemeente zijn. We hebben prachtige ondernemingen met veel gasten. Dit moet zo blijven. Ondernemers hebben het nodig dat ze geld overhouden om te investeren in hun parken. Denk duurzaamheidsinvesteringen. Dit is niet haalbaar voor een fors aantal daarom doen wij als ChristenUnie een pleidooi om de toeristen en forensenbelasting voor een jaar te bevriezen. In de Mei circulaire is te lezen dat er een plus is van 810.000 euro een deel gaat wat ons betreft naar de algemene reserve of om een doorlopende sluitende begroting te krijgen en een deel willen wij gebruiken om het tekort dat door deze bevriezing ontstaat te dekken. Simpel gezegd: Wat extra werd gevraagd middels belasting verhoging gaan we niet doen omdat we meer krijgen dan verwacht.
Bevriezen met een jaar betekent ook dat we de gemeente oproepen om het echte gesprek aan te gaan met de recreatieondernemers en de Veron en Recron. Het contact is nu te eenzijdig. De gemeente deelt mee. Daarom een oproep om te komen met niet enkel over belasting verhogingen te praten maar samen komen met visie en beleid voor een gedegen afspraken voor de toekomst van deze waardevolle en mooie sector.
4. In beweging. De trimbaan in ere herstellen.
Als ChristenUnie zijn wij graag in beweging. Wij zetten ons in voor gezondheid voor alle leeftijdsgroepen. Wij zetten ons in voor preventie denk aan aandacht voor ‘drug en alcoholmatiging’.
Preventief is ook zelf het goede voorbeeld geven denk aan wat je zelf kunt bijdragen. Hoewel je populariteit niet stijgt is de oproep wel nodig naar gezondheid in de toekomst. Wees als oudere een voorbeeld voor de jongere ‘fiets, wandel, eet gezond, rook niet en drink wat minder alcohol’ Als gemeente moeten wij op preventief gebied goede voorwaarden scheppen. Een goed fiets en wandelnetwerk en veilige paden zijn belangrijk. Een vrij liggend fietspad bij de Schaapsdijk zoals bij de heroverwegingsvoorstellen te lezen lijkt dan ook na onderzoek de beste oplossing.
Juist in de Corona tijden hebben veel mensen dat weer ontdekt hoe heerlijk het is om te bewegen.
Wat ook weer ontdekt is het intensiever buiten sporten. Dit sluit mooi aan bij het speerpunt die wij ons als CU 4 jaar geleden gesteld hebben om de trimbaan in ere te herstellen. En dan een eigentijdse trimbaan. Wij hebben als CU verschillende groepen inwoners gesproken en er is enthousiasme. Echter om dit initiatief in gezamenlijkheid van de grond te krijgen is er budget nodig en moet iemand het voortouw nemen dan kan het daarna samen opgepakt. Vandaar onze motie om het startsein te geven voor de trimbaan.
Afsluitend: wij begonnen ‘met het goede’ doen wij hebben onze aandachtspunten en keuzes nu voorgelegd en vrijwel alle fracties komen vanavond met moties of amendementen op diverse onderwerpen. Onze argumentatie omtrent die onderwerpen volgen in de tweede ronde en wij hopen vanavond met elkaar goede en weloverwogen keuzes te maken voor ons mooie dorp!
Onze moties worden ingediend door Ronald van Veen en Dick Tillema