Kadernota

Waaier 2.jpg
Liesbeth 4x3.jpg
Door Liesbeth Urbach op 6 juli 2022 om 20:00

Kadernota

“Laten we steeds het goede blijven doen”

In de voorbereiding op dit moment las ik de bijdrage van Folkje van vorig jaar, deze bijdrage begon met de woorden “Laten we steeds het goede blijven doen” woorden uit het Bijbelboek Galaten 6:9.

Iedere fractievergadering starten we samen met een moment om stil te staan bij woorden die ons raken en waar we graag met elkaar vanuit onze christelijke waarden en normen bij stil staan. Zo kwam deze tekst ook nu regelmatig terug.  Wat is goed, wanneer doe je goed? Als richtlijn wordt dan geschreven:  Als je jezelf beter vindt dan een ander, houd je jezelf voor de gek.  Beoordeel alleen je eigen werk. En als je het goed gedaan hebt, mag je er tevreden over zijn. Daarom moeten we, wanneer we de kans hebben, voor iedereen goed zijn. 

In maart zijn de verkiezingen geweest en in een ieder van ons is vertrouwen uitgesproken door de kiezer, door Ermeloërs die zich herkennen in de standpunten van jouw partij of misschien zelfs wel in jou als persoon. Dit vraagt van jou en mij inzet, moed, maar ook inzicht in processen en kennis van zaken. Maar vooral ook een open houding naar elkaar. In de periode van formeren zijn deuren geopend, maar zijn ook deuren dichtgegaan. Als fractie hebben we in deze raadsperiode een andere rol, we maken deel uit van de coalitie. Voor enkelen van jullie was dit heel vanzelfsprekend, het was van te voren al helemaal duidelijk.  Voor ons als fractie was het dit juist niet. De deur stond wellicht open, maar er lag wel degelijk een drempel. Wie, wat, hoe, waarom? Allemaal vragen waar je als politieke partij niet zomaar antwoord op hebt of krijgt. Door met elkaar in gesprek te gaan, elkaar te bevragen en ieders standpunt te erkennen en te zoeken naar wat ons bindt maakt dat de fractie en het bestuur van de ChristenUnie ja heeft kunnen zeggen op de vraag of wij samen met het CDA en éénErmelo een coalitie wilden vormen. In het coalitieakkoord hebben wij als drie partijen onze visies gebundeld en hebben we de uitgangspunten voor de periode 2022 – 2026 geformuleerd, zorgzaam, spaarzaam en duurzaam. 

De kadernota die er nu ligt is beleidsarm, in de meerjarenbegroting zal duidelijk worden welke uitwerkingen de keuzes zullen krijgen. Duurzaamheid is voor ons een belangrijk thema, ook duurzaam in financieel opzicht. De ChristenUnie dringt aan op een efficiënt en effectief financieel beleid en het goed in beeld hebben en beheersen van risico’s voor nu en voor de toekomstige generaties.  Er moet ook maatwerk mogelijk blijven voor mensen met weinig tot geen financiële ruimte.  Zorg voor elkaar en zeker voor onze kwetsbare medemensen staat voorop als we besluiten waar we het geld aan besteden. In de afgelopen maanden zijn de kosten van het dagelijks leven flink opgelopen. Voor sommigen betekent dit het verschil tussen nog net rond kunnen komen naar het niet meer redden. Dit vraagt om een goede samenwerking met de verschillende partijen in de gemeente.

Duurzaamheid gaat ook over hoe we bewust omgaan met de natuur. Energiebesparing in de industrie, gebouwde omgeving en mobiliteit heeft voor ons prioriteit. Dit kunnen we niet zonder een goede samenwerking met onze inwoners en de samenwerking in de regio. Deze participatie blijkt keer op keer een grote uitdaging. Inwoners voelen zich niet gehoord en gezien. Ook wij realiseren ons goed dat bij elke verandering er mensen tegen zullen zijn, maar laat een ieder de mogelijkheid krijgen om te kunnen participeren zodat alle inbreng wordt meegenomen in de beeldvorming en er ook uitgelegd kan worden waarom er tot een bepaalt besluit is gekomen.

Als ChristenUnie willen we in de komende periode aan de slag gaan met een verkenning hoe Kerkdennen om te vormen naar een woonwijk. Het is voor ons de locatie om binnen de kern van Ermelo een woonwijk te realiseren, maar wellicht ook de meest complexe. Met de komst van het ECO-park komt er ruimte om een innovatief bedrijventerrein te ontwikkelen waar kansen liggen voor de bedrijven die nu gevestigd zijn op Kerkdennen.

Naast het coalitieakkoord is er ook een raadswerkprogramma wat iedere partij de mogelijkheid geeft om eigen initiatieven te nemen op onderwerpen die voor een ieder belangrijk is. Helaas is dit niet goed uit de verf gekomen en hebben de oppositiepartijen zich niet gezien en gehoord gevoeld in het proces rondom de totstandkoming. Dit is ook voelbaar in de raadsvergadering, de wijze waarop het debat gevoerd wordt of er juist bewust voor gekozen wordt om de mond te houden. Als ChristenUnie fractie hechten wij er veel waarde aan dat iedere fractie wel degelijk de ruimte neemt en pakt om sturing te geven op die thema’s die voor hen belangrijk zijn. We hopen dat we hier met elkaar een weg in kunnen vinden. We zij ook op zoek naar een nieuwe burgemeester, het startsein is gegeven met het overhandigen van de profielschets aan de commissaris. Hierin geven we weer waar we trots op zijn, maar ook waar de uitdagingen liggen. 

We willen allemaal het goede doen voor dit prachtige dorp, maar laten we dan voor ogen houden dat we het vooral samen moeten doen.

 

Dank