Nieuwe tijden breken aan in Ermelo – wat de fractie vindt van het coalitieakkoord ‘Dichterbij’

benoemingzaterdag 21 april 2018 19:45

Nieuwe tijden breken aan – de ChristenUnie is zich hier al langer van bewust. En als je verandering wil, begin je bij jezelf. Wij hebben vernieuwing gezocht op onze kieslijst. Nieuwe mensen aan je verbinden, brengt nieuwe inzichten. Een goede mix in je team van jong tot oud, man en vrouw zorgt voor balans. Ons verkiezingsprogramma hebben wij op andere wijze opgesteld en is nu mede gevormd door veel contacten met inwoners, organisaties (als cliëntenraden, wijkverenigingen, enz.) en ondernemers.

Met een mooi verkiezingsprogramma, een extra raadszetel (waar wij dankbaar voor zijn!) gaan wij optimistisch de oppositie in en gaan wij het goede doen voor Ermelo!

 

Maar is het coalitieakkoord het goede voor Ermelo?

Een nieuwe coalitie in een nieuwe tijd. In deze nieuwe tijd komt de coalitie met een college waarmee we -  laten we eerlijk zijn - behoorlijk terug gaan in de tijd. Er is niet serieus gekeken naar diversiteit t.a.v. leeftijden, we krijgen collegeleden die al jaren met elkaar in dezelfde raad optrekken, en er zijn geen mogelijkheden onderzocht om een kwalificeerde vrouw te laten deelnemen in het college. Wij hadden wat anders verwacht van een progressieve coalitie. Dit is een gemiste kans om ook het college (het gezicht van het gemeentebestuur naar buiten) een afspiegeling te laten zijn van onze samenleving. Samen met het CDA dienden daarom een motie in om in ieder geval recht te doen aan de positie van de vrouw.

Het coalitieakkoord bestaat uit enkele hoofdlijnen en is ook niet direct vernieuwend te noemen. Wij missen visie en daadkracht. Onderwerpen worden aangestipt en moeten dan later uitgewerkt  worden in een raadsprogramma. Hoe moeten wij dit concreet voor ons zien? Wij komen hier nog op terug.

Er worden veel onderwerpen genoemd die reeds bekend zijn en die al langer lopen. Zo zijn we al een tijd bezig met het onderwerp ‘netwerkgemeente’ en worden we als raadsleden al langer mee genomen in het proces rondom de vernieuwing van de omgevingswet. Dit onderwerp wat je ‘bestuurlijke vernieuwing’ kunt noemen is iets wat vanuit de landelijke overheid komt en waar je als gemeente mee aan de slag moet. Hier staan wij als ChristenUnie positief in. En wij hebben ook begrepen dat je dit soort processen zorgvuldig moet doorlopen wil je inwoners mee krijgen. En dan niet alleen de inwoners die wel van zich laten horen, maar juist de inwoners die veel afstand voelen tot de politiek. Dat is geen makkelijke opgave; dat vergt uitleg, tijd en geduld.

Verder lezen we onderwerpen in het coalitieakkoord die we ook al terug vinden in uitvoering of eerder gemaakt beleid of waarover we reeds in bespreking zijn: het ‘huis van cultuur’ en hoe dit in te richten, wel of geen extra zwemlessen, vergoedingen voor kinderen en jeugd die onder het armoedebeleid vallen, de verdeling van de verkeersdruk en het wonen met zorg (waar een uitgebreid traject reeds voor is in gezet en een werkgroep voor is ingesteld). Belangrijke onderwerpen, maar zeker niet nieuw.

Dan zijn er een aantal onderwerpen in het coalitieakkoord die een mix zijn geworden van vier verschillende partijen en daardoor lezen wij een aantal wonderlijke besluiten. Wij halen hier vijf belangrijke uit:

1. De coalitie komt terug op het besluit van het zwembad. Een besluit waar de VVD op 5 juli 2017 mee heeft ingestemd. Er komt enkel een doelgroepenbad en wij lezen niets terug over energieneutraal of klimaatneutraal bouwen.

Onze vragen in de raadsvergadering: er is al veel ophef ontstaan onder inwoners om het besluit terug te draaien over het zwembad. U wil graag luisteren naar de inwoners en het gesprek aangaan. Gaan we het hele proces nu weer opnieuw in? En wat betekent de stem van de inwoners voor u? Waarom komt de VVD terug op een besluit wat vlak voor de verkiezingen is genomen en u direct na de verkiezingen terugdraait?

2. Over Kerkdennen lezen we: inzetten op lichte bedrijvigheid en dat er een plek is waar balans is met grotere bedrijven. Waar het woord lichte bedrijven nog wel genoemd is, is het woord zware bedrijven vervallen en heeft plaats gemaakt voor grote bedrijven. Wonderlijk, daar met name Progressief Ermelo behoorlijk stelling heeft genomen tegen de zware bedrijvigheid.

Onze vraag in de raadsvergadering: heeft Progressief Ermelo nu een ander standpunt ingenomen t.a.v. Kerkdennen? Graag reactie.

3. Er wordt gesteld dat we afstevenen op een structureel tekort van 2,8 miljoen aan het einde van de raadsperiode. Vervolgens stelt de coalitie wel 4 fulltime time wethouders aan die op grote afstand moeten komen van de raad. Wij zijn benieuwd hoe de wethouders hun tijd gaan invullen. Want de raad gaat over zijn eigen agenda en voorstellen - is het idee. Dit gaat enorm veel vragen van de raad.

Onze vraag in de raadsvergadering: er komt 0,6 FTE wethouder bij wat neer komt op jaarlijks 58000 euro extra op de begroting. Als u zich ernstige zorgen maakt over de financiën waarom uitbreiding van wethouders ten opzichte met de afgelopen vier jaar? U gaat dus als eerste meer geld uitgeven en als tweede aan u zelf.

4. Duurzaamheid komt er ook minimaal vanaf in het coalitieakkoord. Wat wordt aangestipt ligt erg voor de hand. Er wordt niet gesproken over grootschalige windenergie en het woord windmolen moet schijnbaar gemeden worden.

Onze vraag in de raadsvergadering: hoe denken de verschillende partijen over grootschalige energieopwekking en over het plaatsen van windmolens? Graag van alle partijen een reactie!

5. Dan missen we volledig in het coalitieakkoord hoe er aangekeken wordt tegen de grote onderwerpen die in de zorg spelen. Daar waar het meeste geld in omgaat wordt niets over genoemd. Of de coalitie moet al uitermate tevreden zijn over de zorg.

Onze vragen in de raadsvergadering: aan de VVD: klopt het dat u uitermate tevreden bent en dat er daarom vrijwel niets genoemd staat in het coalitieakkoord? Uw wethouder zal immers gaan over het sociale domein. Graag reactie.

  

Een nieuwe coalitie op een nieuwe manier tot stand gekomen…

Door het op een nieuwe manier tot stand laten komen van de nieuwe coalitie zijn er stappen overgeslagen die voor de samenwerking in de gemeenteraad noodzakelijk zijn. De nieuwe manier is geweest om buiten de winnende partij de ChristenUnie en de grootste partij het CDA om de coalitie te vormen. Dit bleek de enige manier om deze coalitie voor elkaar te krijgen en daarom hebben we dan nu ook geen evenwichtig college. Maar deze nieuwe manier van college vormen mag en het is gerechtvaardigd. Of het fatsoenlijk en wijs is, is een tweede. Wij zijn het echter als ChristenUnie niet eens met deze nieuwe manier het doet geen recht aan onze kiezers.

Wij zien aan de opzet van het coalitieakkoord dat de coalitievorming en het aanstellen van de college leden het hoofddoel is geweest.

Wij missen als ChristenUnie een basis, een visie van waaruit is gewerkt. Wij missen een fundament. Het geheel voelt aan als een wankele basis. Vanuit die wankele basis wilt u alles vernieuwen en anders gaan doen. Maar het hoe en wat is nog erg onduidelijk. Dit is erg kwetsbaar. Helemaal omdat ervoor gekozen is om een oppositie te laten bestaan die 10 zetels vertegenwoordigd in de raad. Een oppositie die natuurlijk niet alleen bij het kruisje gaat tekenen.

Als ChristenUnie hebben wij een stevig verkiezingsprogramma met mooie voorstellen en ideeën; wij hebben een goed team met diversiteit wat maakt dat we voortdurend actief zijn met – en ten gunste van onze inwoners. Wij zien de afgelopen jaren al diverse vormen waarin inwoners, organisaties, instellingen, ambtenaren en raad met elkaar om de tafel zitten. Neem het buurtplan Horst en Telgt en neem het plan rondom ‘wonen met zorg’. In die zin zijn wij als gemeente al goed bezig, ook als raad al aan de slag gegaan en is een deel van het ambtelijk apparaat al zeer vernieuwend bezig. De netwerkgemeente komt behoorlijk van de grond. Kijk ook naar Meerinzicht waarover vorige week vanuit iedere partij lovende woorden werden gesproken.

En hoe nu samen verder?

Wij worden gevraagd nu na alles wat heeft plaatsgevonden om deel te nemen aan het raadsprogramma. Doen wij hier goed aan? Onze oppositierol inleveren terwijl er wel een coalitie blijft bestaan? Met een college op afstand waarvan wij niet weten wat hun exacte rol gaat worden, maar ook dat wij als raad niet weten waar het precies heen gaat? Er wordt voorgesteld dat wij als raad veel moeten gaan doen aan voorstellen en processen sturen. Wij missen hierin een weloverwogen plan, wij missen sturing en zorgvuldigheid. Wij hebben ernstig onze bedenkingen. Maar misschien vergissen wij ons. Dan worden wij graag nogmaals door de coalitie verrast.

Wil je een raadsprogramma, dan moet vanaf het begin goed staan en moet je samen optrekken.  Dat ‘samen’ moet in de hele raad stevig staan, ook naar de inwoners toe en naar alle andere betrokkenen. Dit is echter nu - na de afgelopen weken - niet het geval en daarom nemen wij nu slechts kennis van het coalitieakkoord. Wij wensen de coalitie veel wijsheid toe.
En ja, wij willen samen optrekken op onderwerpen om het goede voor Ermelo te doen. En hoe dit ‘samen’ er uit gaat zien zal eerst spannend zijn. Wij gaan het ontdekken. En wij als ChristenUnie gaan ons inzetten door hard te werken voor onze inwoners maar ook onze vele organisaties, instellingen, ondernemers van Ermelo. Wij staan niet stil.

« Terug

Archief > 2018 > april

Geen berichten gevonden