Ermelo, sport, beweging en de sportvisie!

Sportvrijdag 16 september 2016 09:10

Donderdag 15 september besprak de gemeenteraad van Ermelo, de sportvisie, met de doelstellling, heel Ermelo beweegt. Onderstaand de beschouwing van ons raadslid, Folkje Spoelstra.

Heel Ermelo in beweging! Een mooie slogan die ons ChristenUnie Ermelo aanspreekt. De CU is immers al jaren duurzaam in beweging voor Ermelo!

Met onze vele sportclubs, wandel, fiets en hardloop verenigingen kunnen we oprecht zeggen dat Ermelo van alles heeft op het gebied van sporten en bewegen. Wij mogen in onze handen knijpen met zoveel natuurlijke ruimte om ons heen waar we bijna gratis kunnen bewegen. Bijna, want wandel, bos en fietspaden moeten goed onderhouden worden, en sport en wandelschoenen moet wel worden betaald.

Als ChristenUnie kunnen wij de Sportvisie van harte onderstrepen. Juist in de Sportvisie gaat het om aandachts- en uitgangspunten te stellen voor die groepen mensen die niet zo makkelijk bewegen. Er gaat extra aandacht naar jongeren, ouderen en mensen met een beperking. Wij denken dat de buurtsportcoaches goed werk kunnen verrichten om verbindingen te leggen met de diverse doelgroepen. Juist voor de groepen met meer afstand tot sporten zal een buurtsportcoach de verbindende factor moeten zijn.

In de commissie hebben wij navraag gedaan over de rol van de buurtsportcoaches. Wij hebben begrepen dat de buurtsportcoaches de verbindende factor in de wijk zijn om bij een instelling mensen met een afstand tot sporten aan het bewegen te krijgen. Wij zouden graag terug zien hoe dit doel bereikt gaat worden. Krijgen we dit ook op concrete wijze terug te horen? Het mooiste is wanneer er successen zijn met leuke voorbeelden van groepen die aan het bewegen zijn geslagen omdat terug lte ezen op twitter of op de website van de gemeente.

Naast dat wij het als CU belangrijk vinden dat speciale doelgroepen aan het bewegen gaan, vinden wij het ook van belang dat er aandacht gaat naar gezond eten. Gezondheid, voeding, sporten en bewegen is met elkaar verbonden!

De gezonde sportkantine is hier een mooi voorbeeld van. Als ChristenUnie willen wij dan ook sportclubs oproepen om actief aan de slag te gaan met de gezonde sportkantine. Dindoa is een voorbeeld hiervan. Wij denken dat er meer sportclubs de bereidwilligheid hebben. Alleen er is huiver. Een cultuur omslag qua gezond eten, minder alcohol gebruik in de kantine is niet makkelijk. Dit zijn immers ook de inkomsten voor de club en de club moet draaiende blijven. Een broodje kroket en biertje verkoopt waarschijnlijk altijd nog makkelijker dan een watertje en bruin bolletje met kaas.

Maar tijden veranderen, de komende jaren verwachten wij als CU een verandering qua eet- en drinkgewoontes in de sportkantine. In Ermelo kennen we het JOGG (jongeren op gezond gewicht) die sportclubs kan begeleiden. Wij hebben begrepen van Fabian van het JOGG dat zij ook graag als verbindende factor willen werken tussen de sportclubs om de gezonde sportkantine van de grond te krijgen. De sportclub kan gebruik maken van de expertise van het JOGG. Wij zien de rol voor de gemeente in deze als een aanjagende factor. Zet het bijvoorbeeld op de agenda van het sportcafé en maak het onderwerp bespreekbaar. Wanneer sportclubs het samen oppakken creëer je een breed draagvlak in Ermelo voor de gezonde sportkantine.

Als CU denken wij dat er meer winst te behalen is bij de gezonde sportkantine. Wij zijn dan ook benieuwd hoe de wethouder naar dit onderwerp kijkt.

Als laatste willen wij noemen dat wanneer we het hebben over heel Ermelo beweegt, dat ook de mensen met minder financiële mogelijkheden moeten kunnen bewegen. Er is een Jeugdsportfonds waar gezinnen met kinderen die het financieel moeilijker hebben gebruik van kunnen maken. Maar ook de ouderen, mensen met een bijstandsuitkering moeten laagdrempelig mee kunnen doen om te sporten en bewegen. Tot nu toe zien wij dat de gemeente hierin goed faciliteert, laten we dit zo goed mogelijk blijven doen!

Afsluitend! We mogen trots zijn op zoveel diverse sportactiviteiten in Ermelo. Trots op onze vrijwilligers en sportclubs. Veel mensen beleven veel plezier aan hun sport en aan hun club. Wij geloven in de eigen kracht van de sportclubs en dat met de gemeente als ondersteuner en aanjager er veel mogelijk is in Ermelo!

Heel Ermelo gezond in beweging!

Labels
Alcohol
Bijdragen
College
Debat
In de media
Politiek café
Volksgezondheid
Zorg, Welzijn & Sport

« Terug

Reacties op 'Ermelo, sport, beweging en de sportvisie!'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.