Kort verslag vergadering gemeenteraad Ermelo, 18 mei 2006

zaterdag 20 mei 2006 17:44

Sinds het aantreden van de nieuwe raad is de vergaderstructuur van de raad veranderd.

De raad komt nu twee keer per maand bij elkaar en elke vergadering is opgedeeld in een beeldvormend, een meningsvormend en een besluitvormend deel.

Het meningsvormende deel is vergelijkbaar met de vroegere commissievergadering waarin meestal één raadslid per fractie met de wethouder een bepaald onderwerp voor bespraken en voorbereidden voor de eerstvolgende raadsvergadering. Het besluitvormende deel is de klassieke vergadering van de raad waarin de besluiten worden genomen. Nieuw is het zgn. beeldvormende deel van de raadsvergadering. Deze bijeenkomst is bedoeld om de raadsleden een eerste kennismaking te geven met een relevant onderwerp dat in de gemeente speelt of zal gaan spelen. Een goed voorbeeld daarvan is het onderwerp brede school waarover de raad met deskundigen een aantal keren heeft gesproken. In de vergadering van donderdag j.l. is bijv. besloten om in een beeldvormende vergadering nog eens verder te spreken over de natuurwerkplaats (zorgboerderij) op Groevenbeek.

De beeldvormende en meningsvormende vergadering wordt voorgezeten door een raadslid.

De vergadering van donderdag 18 mei j.l. werd voorgezeten door onze fractievoorzitter Jan Urbach.

In de meningsvormende vergadering kwamen twee onderwerpen aan de orde, nl. het gemeentelijk beleid ontwikkelingssamenwerking en het contract regionaal uitvoeringsprogramma (RUP).

Wat het eerste onderwerp betreft ging het eigenlijk om het formeel vastleggen van het beleid waarover de raad al lang geleden een standpunt had bepaald. Door dat verschil in tijd ontstaat dan weer de behoefte om een toelichting op bepaalde onderdelen. Zo wilde de CristenUnie weten op basis van welke criteria het Overlegorgaan Ontwikkelingssamenwerking Ermelo tot de verdeling van het geld komt. Uit het antwoord van wethouder Meijer bleek dat het hier gaat om kleinschalige plaatselijke initiatieven die zich richten op met name bewustwording binnen de Ermelose samenleving van de noodzaak van ontwikkelingssamenwerking. Kleinschalige, plaatselijke projecten zijn goede mogelijkheden om dat te bevorderen.

Het onderwerp RUP hield m.n. in dat de provincie Gelderland voorlopig instemt  met twee mooie projecten binnen de gemeente Ermelo waarin m.n. regionale uitstraling een rol speelt. Het gaat om de zorgboerderij op Groevenbeek en de oudheidkamer bij de molen De Koe.

Een bedrag van ruim 700.000 euro wordt voor die projecten uitgetrokken, wel onder voorwaarde dat m.n. de regionale uitstraling nog aan kwaliteit moet winnen.

De ChristenUnie heeft wethouder Bilder gecomplimenteerd met dit succes en stemde graag in met het daarvoor bestemde contract.

 

In de rondvraag werd door een aantal leden van de raad opheldering gevraagd over de verwarrende berichtgeving over de nieuwe plannen rondom het schoolzwemmen. Afgesproken wordt om daar in een apart overleg op terug te komen.

Ook de onveilige verkeerssituatie op zaterdag rondom de watervalweg krijgt de aandacht van het college.

De “echte” gemeenteraadsvergadering was in een kwartier afgelopen. Er stonden alleen hamerstukken op de agenda waaronder de vaststelling Gebiedsvisie Midden West, de begroting IGSD (samenwerkingsverband sociale diensten).

Ermelo, 20 mei 2006
Jan van Eijsden

Labels
Fractie
Weblog

« Terug

Reacties op 'Kort verslag vergadering gemeenteraad Ermelo, 18 mei 2006'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.