Meerjarenbegroting Ermelo 2015-2018 vastgesteld!

begroting 2015vrijdag 09 januari 2015 16:32

Lees hier de algemene beschouwing van Ruud van Eijle, fractievoorzitter ChristenUnie Ermelo.

Het collegeprogramma draagt het thema “Vertrouwen geven, verantwoordelijkheid nemen”. Een mooi thema en programma dat een uitwerking is van het coalitieakkoord. Ambitieus en uniek in visie, met een andere rol voor de overheid als samenwerkingspartner met burgers, instellingen en bedrijven. Voornaamste doel, transformatie van verzorgingsstaat naar een samenleving waarin iedereen meedoet en verantwoordelijkheid draagt. Minder verzorgingsstaat is niet automatisch meer burgerschap, dat is de uitdaging met een belangrijke regierol voor de gemeente. De grootscheepse decentralisatie gecombineerd met een flinke bezuiniging, maakt deze uitdaging des te groter. Hoewel reorganiseren en tegelijkertijd bezuinigen een slechte combinatie is, heb ik er vertrouwen in dat het ons als kleine, maar dappere gemeente gaat lukken.

Gelukkig kan Ermelo uit eigen middelen de korting op de zorg de eerste jaren voor haar rekening nemen. In de risicoparagraaf is een bedrag van ruim 2 miljoen euro opgenomen. Uiteraard kan dat niet zo blijven, we zullen de zorg zodanig moeten organiseren, dat betere kwaliteit tegen lagere kosten geleverd kan worden. Hiervoor moeten we hoge eisen stellen aan de regierol en deskundigheid van ambtenaren. Het is goed dat de overheid die het dichts bij de burgers staat nu zelf vorm aan de ondersteuning van kwetsbare groepen in onze samenleving kan geven.

De uitvoering van de taken in het sociaal domein hebben we ondergebracht in samenwerkingsverbanden. Die schaalvergroting is nodig, maar door toename van gemeenschappelijke regelingen wordt de lokale autonomie uitgehold en raken we steeds meer grip op onze controlerende en kader stellende rol kwijt. Een aanzienlijk deel van de gemeentebegroting die we vaststellen wordt feitelijk materieel door het bestuur van gemeenschappelijke regelingen vastgesteld.

De grotere verantwoordelijkheid van gemeenten vraagt ook om minder financiële afhankelijkheid van het rijk. Wij zijn daarom voorstander van een groter belastinggebied voor gemeenten en wel door verschuiving van rijksheffing naar de gemeente. Een grotere en stabielere bron van eigen inkomsten, voorkomt de grote fluctuatie van rijksinkomsten. De september- en mei circulaire is iedere keer een grote verrassing, waardoor financieel beleid en goede planning wordt bemoeilijkt! In Ermelo zijn de gemeentelijke belastingen en heffingen goed voor 15% van onze inkomsten. De uitkering van het Rijk is goed voor meer dan de helft van de totale inkomsten en maakt ons kwetsbaar en afhankelijk. Als bijv over 3 jaar de middelen voor de decentralisaties in het sociaal domein in de Algemene uitkering terecht komen, hebben we een probleem als het Rijk minder uitgeeft en we als gevolg daarvan minder geld voor zorgtaken en participatie ontvangen.

We zijn blij dat Duurzaamheid in het Collegeprogramma beschreven staat als leidend op alle beleidsterreinen. Volgens Herman Wijffels is er geen andere toekomst, dan een duurzame toekomst. We leven in een tijd waarin alles met alles samenhangt. Via onze smartphone komt de wereld realtime bij ons binnen. We weten daarom al jaren dat onze leefstijl en manier van consumeren en produceren niet houdbaar is. De westerse economieën overschrijden het draagvermogen van de aarde met meer dan 30% en we souperen ons natuurlijk kapitaal op. Om deze globale problemen aan te pakken zullen we ook lokaal anders moeten handelen. We weten dat de CO2 uitstoot verregaande gevolgen heeft voor de planeet en toch leidt het bij ons nauwelijks tot gedragsverandering. We weten dat de aarde door ons toedoen opwarmt, maar hebben onze energievoorziening nog nauwelijks vergroend. De onbalans in de ecologie vraagt om een ander gedrag. Bijv door als gemeente het fietsverkeer te bevorderen en te zorgen dat er fietstunnel komt onder het spoor. Fietsen is goed voor het milieu en onze gezondheid. Minder mensen met de auto naar het dorp, betekent ook minder parkeerplaatsen. Wel vraagt dit meer aandacht en voorzieningen voor het fietsparkeren.

We zijn benieuwd naar de resultaten van de evaluatie van het KlimaatUitvoerings Programma. Het zal ons niet verbazen als we de afgelopen periode te weinig resultaat hebben bereikt. Het bedrag van 65K euro dat de komende 5 jaar voor het speerpunt KUP staat opgenomen, lijkt ons dan ook te mager en is bovendien nergens op gebaseerd. Is het college bereid dit bedrag aan te passen als uit de evaluatie blijkt dat we voor het realiseren van een energieneutraal Ermelo in 2030 en Klimaatneutraal in 2035 meer nodig is? Uit de evaluatie moet eerst blijken waar we op de schaal naar 2030 en 2035 staan. Vervolgens kunnen we in een nieuw op te stellen KUP berekenen wat de komende jaren nodig is om uiteindelijk de door de raad gestelde doelstellingen te halen.

Tot slot zijn we blij met de aankondiging in de raadsbrief van 14 december dat er dit voorjaar eindelijk een gemeentelijke duurzaamheidslening komt. Wat ons betreft gaan we verder en kiezen voor een lening zonder rentebetaling. Hiervoor kunnen we een deel van de vrij besteedbare reserve gebruiken. Op dit moment is deze 1,2 miljoen en zal waarschijnlijk hoger worden als de risicoparagraaf wordt bijgesteld. Zonder betaling van rente, is de kans groter dat de lening over 5 of 10 jaar kan worden afgelost met de gemiddelde besparing op de energiekosten. De rente die de gemeente misloopt is te verwaarlozen. Een mooie kans om een deel van de NUON gelden in te zetten voor verdere verduurzaming. Bij de behandeling van de duurzaamheidslening komen we hier verder op terug.

De fractie van de ChristenUnie neemt het Collegeprogramma voor kennisgeving aan en kan de beleidsinhoudelijke programmabegroting 2015-2018 vaststellen.

Mooi dat 2015 nu reeel budgettair sluitend is en de 140K euro uit de Algemene reserve niet meer nodig is voor het sluitend maken. Mooi ook dat de tekorten voor de komende jaren kleiner zijn dan verwacht, oplopend naar 1.1 miljoen euro. Terecht waarschuwt het college voor al te groot optimisme, maar het is ook goed te constateren dat de tekorten zonder drastische bezuinigingen gedekt kunnen worden. Er is de laatste jaren goed bezuinigd met een structureel bedrag van 8,6 miljoen euro!

Ermelo staat er financieel gezien gezond bij en daarvoor zijn we dankbaar en geven we een compliment aan het college en de ambtenaren. Vanwege een goede financiele positie en een grote reserve zijn we in staat de komende bestuursperiode voor 36 miljoen euro zeer grote investeringen te doen.

Bij alle werkzaamheden en uitdagingen, wensen wij u gezondheid en wijsheid toe en bovenal Gods onmisbare zegen.

Ermelo, 9 januarie 2015

Fractie ChristenUnie Ermelo

Labels
Bijdragen
College
Dossiers
Fractie
In de media
Partij
Toespraken
Verkiezingen

« Terug

Reacties op 'Meerjarenbegroting Ermelo 2015-2018 vastgesteld!'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.