Richtlijnen voor de financiële uitgaven in 2017

geldwoensdag 01 juni 2016 19:59

Donderdag 26 mei besprak de gemeenteraad van Ermelo de kaders waarbinnen de begroting van 2017 wordt ingericht. Hierbinnen wordt bepaald waaraan in Ermelo geld ter beschikking wordt gesteld. Hieronder leest u de bijdrage van onze fractievoorzitter Ruud van Eijle.

Ermelo een global village, een prachtig dorp op de Veluwe. Vandaag is het opgeknapte centrum officieel geopend. Een langgerekt centrum dat meer met elkaar is verbonden. In het centrum van Ermelo ontmoeten we elkaar en de kernwaarden van ons dorp verbinden ons. Gastvrij zijn de nieuwe vreemdelingen door ons verwelkomt. De motie van de ChristenUnie om vluchtelingen gastvrij te ontvangen werd raadsbreed gesteund en met zorg door het College uitgevoerd. Complimenten voor de rol die de Burgemeester in het proces heeft gespeeld.

Zorg voor eigen inwoners dragen we eveneens met trots uit. Maar voor hoe lang nog? GGZ Centraal, beter bekend als Veldwijk, verkeerd in een lastige tijd. Bezuinigingen en veranderingen in de zorg maken dat ook in Ermelo minder zorg wordt geboden. Naast GGZ centraal kent Ermelo verschillende  doelgroepen zoals mensen met een visuele beperking, inwoners op ‘s Heerenloo, Groot Emaus, Zorggroep Noord West Veluwe enz. Veel inwoners van Ermelo zijn afhankelijk van thuiszorg. Zolang mogelijk thuis blijven wonen is immers de norm. Als ChristenUnie willen wij ons blijven inzetten dat mensen die zorg nodig hebben deze kunnen krijgen. Vrijheid om zorg te kiezen is voor ons van waarde. Budgetten vanuit de overheid moeten daar terecht komen waar het nodig is. Als er vanuit de WMO geld over is, hevel het over naar volgende jaar. Wees bedacht op slechtere tijden, zorg dat je voorraadschuur gevuld blijft. Want zorg voor onze naaste mag wat de ChristenUnie betreft wat kosten, zowel in materiële als immateriële zin. Het afgelopen jaar heeft de ChristenUnie op verschillende manieren aandacht gevraagd voor Schuldhulpverlening. 1 op de 5 Nederlanders heeft financiële problemen, dat is in Ermelo niet anders! Op onze thema-avond zagen wij de grote betrokkenheid vanuit verschillende doelgroepen. Vanuit diaconieën tot cliëntenraden. Wij zijn als ChristenUnie dankbaar dat zoveel mensen in Ermelo betrokken zijn bij hun naaste en zich belangeloos inzetten zoals bij Schuldhulpmaatje. Ook nu de economie beter gaat, blijft het aantal mensen dat schuldhulp nodig heeft groeien. Wij gaan er dan ook vanuit dat de gelden die dit jaar beschikbaar moeten zijn vanuit het armoedebeleid 'de 75 euro' ook beschikbaar komen.

Een andere kernwaarde is zorg voor de schepping. We verbinden ons vanuit steun aan de Global goals aan ons  belangrijkste politieke thema Duurzaamheid. Volgende maand zullen we uitgebreid stilstaan bij het Programma “Naar een duurzaam Ermelo 2016-2020.” Inzetten op energieneutraliteit blijft voor de ChristenUnie de hoogste prioriteit.

Op weg naar een duurzaam en energieneutraal Ermelo speelt de fiets een goede rol. Vrij baan voor de fiets, goede en veilige fietspaden voor de bewoners en recreanten. Het beter ontsluiten van en naar het centrum mag wat ons betreft niet verschuiven naar 2018. Ook het fietspad na Groevenbeek Nrd moet worden aangepakt. De Overdekte fietsenparkeerplaats in het centrum moet in de Parkeernota een voorname plek krijgen en snel worden gerealiseerd. Ook mogen we niet verslappen in onze visie voor een tunnel, niet te verwarren met een tunnelvisie als beeldspraak. Onderzoek naar de beste plek en de financiering daarvoor is een opdracht in het Coalitieakkoord. Een veilige verbinding tussen Oost en West. Als Harderwijk het voor elkaar krijgt, moet het ons beter lukken!

Het komend begrotingsjaar zal het College een hele kluif hebben aan het verder uitvoeren van het Collegeakkoord. Daarom vraag ik tot slot aandacht voor de overgang van verzorgingsstaat naar een participatiesamenleving. Deze transformatie zal bij ons moeten beginnen. Gelukkig zijn we onder deskundige leiding ingewijd in de drie logica’s met hun eigen paradigma. Het zal wennen zijn als de Raad meer moet loslaten en overlaten aan de burgers.

Kaders stellen en loslaten. Voor de technisch en meer specialistische kant overlaten zijn de deskundigen. We hebben meer tijd nodig als Volksvertegenwoordiger. Wat ons betreft ook minder moties en amendementen. Vaak zijn we te veel met details bezig die principieel weinig toevoegen. Bij de Commissie Infrastructuur en Ruimte kun je al aan de lengte van de vergaderingen zien dat het anders moet en we weten dat het anders kan.

Een belangrijke vorm van participatie is luisteren en betrekken van de burgers. Dit had bij een aantal plannen van de afgelopen tijd beter gemoeten. We geven de wethouder mee  bij de prestatieafspraken met UWOON dit te verankeren zodat betrekken van omwonenden niet meer vrijblijvend is. De Omgevingswet die langer op zich laat wachten gaat die ruimte voor inspraak eisen. Daarop willen we niet wachten, omdat omwonenden nu soms nog te laat of onbevredigend worden betrokken. Wij vragen voor deze participatie een duidelijke toezegging van de wethouder en hebben al tijden hiervoor een motie in de achterzak.

Ermelo is en blijft een financieel gezonde gemeente. Een prachtig uitgangspunt bij de kaderzetting en invulling van de komende begroting. 

Wij zijn dankbaar voor het vele werk dat wordt verzet. Wederom complimenten aan het College en de directeur met zijn grote team aan ambtenaren. De ChristenUnie is dankbaar dat wij in vrijheid en overvloed mogen leven en bidden voor kracht, gezondheid en wijsheid voor allen die zich inzetten voor het welzijn van onze gemeente, we denken daarbij in het bijzonder aan het College dat daarvoor bestuurlijke verantwoordelijkheid draagt.

Labels
2017
Bijdragen
Dossiers
Gemeentelijke activiteiten
Partij
Toespraken
Verkiezingen
Wethouder

« Terug

Reacties op 'Richtlijnen voor de financiële uitgaven in 2017'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.