Er is geen andere toekomst dan een duurzame toekomst!
De visie van de fractie van de ChristenUnie om te komen tot een energieneutrale en klimaatneutrale gemeente die in de Raadsvergadering van 31 maart 2011 wordt besproken.
‘Met de toenemende groei van de wereldbevolking en de energieverslindende levensstijl van Westerse economieën overschrijden we het draagvermogen van onze planeet’, aldus van Eijle. Een duurzame toekomst voor Ermelo is haalbaar volgens de ChristenUnie. De fractie kijkt vanuit het rentmeesterschap en ecologisch belang naar het Klimaatuitvoeringsprogramma. ‘Vanuit de Scheppingsopdracht de aarde te bewerken en te bewaren heeft de mens grote verantwoordelijkheid als goede rentmeester. Dat betekent dat een economische kijk niet onze eerste invalshoek is. Onze inspanning te komen tot een energieneutrale en klimaatneutrale gemeente heeft vooral te maken met de zorg voor de schepping en het tegengaan van overuitputting van de aarde. Economisch voordeel bij energiebesparing is uiteraard mooi meegenomen en belangrijk, maar niet onze eerste prioriteit’, stelt van Eijle.
We hebben een te grote hypotheek op de ecologie genomen en kunnen daar niet mee doorgaan, dat leidt tot een ecologische crisis, aldus de ChristenUnie. ‘We weten allemaal wat er gebeurt als we een te grote hypotheek op een huis nemen. Maar de gevolgen van een te grote hypotheek op de ecologie is nog niet voldoende inzichtelijk’, merkt van Eijle op. Een van de redenen waarom de fractie van de ChristenUnie het belangrijk vindt dat er een sterkere campagne moet komen. Om te komen tot een klimaatneutrale gemeente ziet de fractie van de ChristenUnie een gedragsverandering bij de inwoners van Ermelo als noodzakelijk. Dat is niet eenvoudig en vraagt om een communicatief sterke campagne gericht op duurzaamheid. ‘We moeten positief geïnspireerd worden! Het bedrag van 10.000 euro dat nu genoemd wordt voor een energiebesparingcampagne is daartoe ontoereikend. Het onderwerp moet echt gaan leven! Alle gemeentevoertuigen zullen niet alleen duurzaam, maar ook herkenbaar moeten zijn voor de burgers. Denk bijvoorbeeld aan opvallende groene fietsen voor het personeel en de raadsleden van onze gemeente’, aldus de ChristenUnie fractie.
Andere initiatieven ziet de partij als een belangrijke aanvulling op het Klimaatuitvoeringsprogramma. Als het plaatsen van zonnepanelen op Calluna nog niet lukt, wil de fractie van de ChristenUnie de mogelijkheid open laten om huurwoningen van UWoon hiervan te voorzien. Alle woningen in Ermelo nemen 43% van het energiegebruik voor hun rekening. UWoon moet een grote inspanning leveren om in 2025 50% van de huurwoningen energieneutraal te maken. Nu hebben 1000 woningen een F of G label. Dat is voor UWoon ook een grote financiële inspanning die ze niet alleen in de huurlasten kunnen doorberekenen. Met behulp van de gemeente komen de Nuon gelden ook ten goede aan een breed publiek!
Verder ziet de fractie van de ChristenUnie het als een belangrijk punt om het fietsgebruik te stimuleren. Op dit moment is de tweede energievreter het vervoer met 24% van onze energieverbruik in Ermelo. De fractie van de ChristenUnie roept het college op met meer ambitie en belgerinkel de mensen uit de auto op de fiets te krijgen. ‘We kunnen beter investeren in het fietsgebruik dan in een parkeergarage’, aldus van Eijle.
Als schot voor de boeg zou de fractie van de ChristenUnie graag zien dat Kerdennen gerevitaliseerd wordt als een duurzaam bedrijventerrein, met o.a. gezamenlijk gebruik van aardwarmte als energiebron. De fractie ziet dit tevens als een kans om economische activiteiten op het gebied van duurzaamheid binnen te halen.
Daarnaast zal duurzaamheid ook in de Structuurvisie en andere beleidstukken duidelijker naar voren moeten komen, aldus de fractie van de ChristenUnie. Gemeente Ermelo kan daarbij denken aan het zoeken van aansluitingen bij andere gemeentes, bijvoorbeeld Zeewolde, voor wat betreft windenergie. De fractie van de ChristenUnie stelt dan ook voor om op bepaalde gebieden uitzonderingen te maken op de definitie van energieneutraal, waarbij de energie duurzaam moet worden opgewekt binnen de eigen gemeentegrenzen. Samenwerken aan een duurzame toekomst kan ook ‘over’ de eigen gemeentegrenzen heen, aldus de fractie van de ChristenUnie.
- Labels
- Fractie
Reacties op 'Er is geen andere toekomst dan een duurzame toekomst!'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.