Meer kansen startende gezinnen op grondgebonden woning

gezinswoningvrijdag 20 februari 2015 08:40

In de vergadering van 19 februari heeft de gemeenteraad besloten om de starterslening te continueren. Voor starter en met name startende gezinnen belangrijk omdat een eigen (grondgebonden) woning daardoor bereikbaarder wordt.

De starterslening is een middel dat zich de afgelopen 5 jaren bewezen heeft. Meer jongeren zijn in Ermelo blijven wonen. De leeftijdscategorie 25-29 en 30-34 jaar kent zelfs een toename aan inwonersaantallen, gemeten over de afgelopen 5 jaar. Een mooi succes voor Ermelo!

De afgelopen 5 jaren zijn er 65 startersleningen uitgegeven, waardoor jongeren op de woningmarkt zich een koophuis konden veroorloven. Het college stelde echter voor om de verwervingskosten van een woning naar beneden bij te stellen van € 250.000,- naar € 210.000,-. Onze fractie heeft daar moeite mee. Uit de analyse van de verstrekte gegevens omtrent de startersleningen blijkt dat 28 leningen zijn verstrekt bij verwevringskosten hoger dan de voorgestelde 210.000. Verder blijkt dat de mogelijkheden voor starters beperkt zijn, met name voor gezinnen die voor een grondgebonden woningen willen kiezen.

Waarom zetten wij nou juist in op grondgebonden woningen bij het uitgeven van de starterslening? zult u zich afvragen. Uit het onderzoek van bureau RAPB, het bureau dat ons begeleid heeft bij de lokale en regionale woonvisie, blijkt dat de categorie gezinnen tot 35 jaar een forse achteruitgang kent in Ermelo. De categorie 1 a 2 persoonshuishoudens tot 35 jaar doet het in Ermelo wel erg goed, daar is zelfs een stijging waar te nemen. Maar bij startende gezinnen zien wij dus een sterke daling, zelfs groter dan bij omliggende gemeenten. Met het verhogen van de verwervingskosten naar € 225.000,- wordt het makkelijker om een eengezinswoning (grondgebonden woning) te betrekken.

Om dit te realiseren heeft de fractie van de ChirstenUnie Ermelo samen met het CDA Ermelo en Progressief Ermelo een wijzigingsvoorstel ingediend. Met het verhogen van de verwervinskosten naar 225.000 verwachten wij dat de doelgroep meer keuze heeft en dat de doorstroom eveneens verbeterd wordt.

Het wijzigingsvoorstel is aangenomen met 12 stemmen voor (ChristenUnie Ermelo, Progressie Ermelo en CDA Ermelo) en 6 stemmen tegen (BurgerBelangen Ermelo, VVD en SGP).

Labels
College
Commissie
Debat
Fractie
In de media
Toespraken
Verkiezingen
Wethouder

« Terug

Reacties op 'Meer kansen startende gezinnen op grondgebonden woning'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.