Begroting Ermelo 2015 vastgesteld!

geldvrijdag 07 november 2014 20:50

Afgelopen donderdag (30 oktober 2014) heeft de gemeenteraad de Begroting 2015 vastgesteld. Voorafgaand aan de opstelling van een begroting stelt de raad in juni kaders vast. Deze worden financieel verwerkt in de begroting, die vervolgens in oktober wordt vastgesteld. Vanwege het nieuwe collegeprogramma was dit tijdspad te kort en werd voorgesteld dit jaar met twee begrotingsboekwerken te komen. Een financieel-technische begroting en een beleidsinhoudelijke begroting. De eerste is nu vastgesteld als Financiële begroting, de tweede staat op de agenda voor de raadsvergadering van 8 januari. Die behandeling is veel belangrijker, omdat daarin de financiële vertaling is verwerkt van het collegeprogramma. Om te voorkomen dat er 2x in de Raad een begrotingsbehandeling plaatsvindt, heeft Ruud van Eijle in de Commissie voorgesteld de Financiële begroting in de Raad als hamerstuk te agenderen. Hoewel een begroting normaal geen hamerstuk is, was daarvoor nu wel wat te zeggen, namelijk

  1. De Financiële begroting is sluitend en financieel zeer gezond
  2. Alle technische vragen waren beantwoord
  3. Alle mondelingen vragen waren in de Commissie behandeld
  4. Er is nauwelijks nieuw beleid in de begroting opgenomen

Kortom, liever in januari een uitgebreide behandeling met algemene beschouwing en debat, de Financiële begroting is dan aangevuld met nadien genomen besluiten, de gevolgen van de Najaarsnota zijn verwerkt en de budgettaire gevolgen van het Collegeprogramma 2014-2018 zijn opgenomen.

Hoewel de oppositie op gebruikelijke wijze reageerde en commentaar leverde, was de reactie van de SGP heel opmerkelijk toen ze tegen de begroting stemde. Daarmee geven ze geen vertrouwen aan het beleid van dit college. Als iedereen tegenstemt, kan het college immers naar huis, voor het uitvoeren van beleid heb je financieel mandaat nodig. "In een tijd waarin zoveel verandert mogen we onze verantwoordelijkheid niet uit de weg gaan", aldus van Eijle. Naast bezuinigingen, krijgt de gemeente per januari er 3 grote taken in het zgn. sociale domein bij. Met de uitvoering van de Jeugdwet, WMO en Participatiewet zijn jongeren en kwetsbare groepen in de samenleving aangewezen op de gemeente. Daarvoor heeft de gemeente uit de reserve extra middelen vrijgemaakt, wij vinden dat belangrijk en zullen als volksvertegenwoordigers ons uiterste best doen voor de overgang van deze belangrijke transactie en zullen zeker niet weglopen voor onze politieke verantwoordelijkheid.

De ChristenUnie kijkt uit naar het inhoudelijke debat in januari 2015!

Labels
Bijdragen
Debat
Dossiers
Gemeentelijke activiteiten
In de media
Nieuwsbrief
Opinie
Partij
SGP
Toespraken

« Terug

Reacties op 'Begroting Ermelo 2015 vastgesteld!'

chris, chris (renton) renton [871708]
Geplaatst op: 09-01-2015 07:02
De Breitling Replica Horloges Jet Team keerde terug naar zijn basis in Dijon, Frankrijk, na een reis in vijf Namaak Horloges nieuwe landen. In totaal zeven vliegtuigen uitgevoerd meer dan 225 vluchten in achttien dagen, observeren Rolex Replica van alle geplande vluchten. Demonstraties nemen plaats langs de kusten of, zoals in Beiroet en Amman, in de nabijheid van de luchthaven tijdelijk gesloten, de omgeving, de daken van de gebouwen en balkons zijn altijd gevuld met publiek gepassioneerd over de show.

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.